Moraspelarna hyllas av publiken efter att laget säkrat en plats i direktkvalet till SHL. Där väntar dalarivalen Leksand. Arkivbild.
Moraspelarna hyllas av publiken efter att laget säkrat en plats i direktkvalet till SHL. Där väntar dalarivalen Leksand. Arkivbild.

Stabsläge i Dalarna inför kvalrysare

ANNONS
|

- Det krävs nog i kvaltider mellan Leksand och Mora, säger Leksands tränare Per-Erik Johnsson.

- Detta blir oförglömliga matcher, tillägger Moras tränare Jeremy Colliton.

ANNONS

Två lag på varsin sida av Siljan som kämpar om en plats i SHL nästa säsong. Intresset saknar motstycke i Dalarnas idrottshistoria.

Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) informerar med ett leende vad stabsläget innebär i praktiken:

- Det är ett läge man inför i speciella situationer. Under kvaltiden skjuter vi upp vissa gemensamma kommunala frågor, som berör våra kommuner, för att tillsammans följa matcherna, säger Liljeberg.

- Vi vill vara goda förebilder oavsett utgång i matchserien. Därför är det viktigt att signalera att vi måste ha goda relationerna efter kvalet, tillägger Anna Hed (C), kommunalråd i Mora.

Landshövdingen engagerad

Första matchen i Leksand på onsdagskvällen ser kommunalråden tillsammans. Under andra matchen är de aktiva i lagens respektive hejaklackar, för att tillsammans följa den tredje matchen. Men då kommer Dalarnas landshövding, Ylva Thörn, att sitta mellan dem.

- Jag har märkt att, på respektive orter, finns en jobbig situation över att den andra orten också har ett bra hockeylag, säger Ylva Thörn och tillägger skämtsamt:

ANNONS

- Nu får jag nog lugna ner de båda kommunalråden när vi möts på läktaren.

Det slår verkligen gnistor i rivaliteten mellan fansen. Men samtidigt finns en stolthet över att motsättningarna inte går över i våld, bara i ord och gliringar.

- Därför kan vi beskriva detta som riktig hatkärlek, säger Anna Hed i Mora.

Lär sig i Mora

Moraforwarden Jacob Nilsson värvades från Tingsryd för två år sedan.

- Jag fick snabbt lära mig att man skulle ogilla Leksand. Det gör alla Moraiter. Här hör man ofta många mindre bra saker om Leksand, säger Nilsson.

I Leksand ser man detta som ett uttryck av lillebrorskomplex:

- Så kan det vara eftersom vi är en större klubb och det senaste året spelat i en högre serie. Personligen ser jag att detta blir en matchserie vi alla kommer att minnas resten av våra liv. Ta bara när fansen nyligen kom och sjöng för oss i samband med en träning. Det var stort, säger Leksands forwarden Jon Knuts.

ANNONS

TT

Fakta: Direktkvalet till SHL

Serierna avgörs i bäst av sju matcher och gäller två platser i SHL nästa säsong.

Leksand–Mora

22 mars: Leksand–Mora.

24 mars: Mora–Leksand.

26 mars: Leksand–Mora.

28 mars: Mora–Leksand.

ev 30 mars: Leksand–Mora.

ev 1 april: Mora–Leksand.

ev 3 april: Leksand–Mora.

Rögle–Bik Karlskoga

23 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

25 mars: Bik Karlskoga–Rögle.

27 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

29 mars: Bik Karlskoga–Rögle.

ev 31 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

ev 2 april: Bik Karlskoga–Rögle.

ev 4 april: Rögle–Bik Karlskoga.

Fakta: Rivaliteten mellan Leksand och Mora

Rivaliteten mellan Leksand och Mora, det är knappt sex mil mellan orterna, är en kamp mellan storebror och lillebror, som klyver Dalarna.

Stora Leksand med en omsättning på cirka 100 miljoner kronor och en hemmaarena som tar 7600 åskådare. Lilla Mora som omsätter 30 miljoner kronor och spelar i en hemmaarena som tar 4500 åskådare. Leksand har en stark publik förankring i hela landet. Mora har sina supportrar i norra Dalarna.

Mora är utmanaren som stör Leksand, speciellt under åren 2004-2008, då laget spelade i elitserien och Leksand i hockeyallsvenskan under tre av dessa år.

ANNONS