Stabilt Sverige besegrade Tyskland

ANNONS
|

Ska man vara krass så var herrarnas landskamp i Partille arena på lördagen ett ”tyskmöte”. Det var nämligen bara svenska spelare i spellediga Bundesliga som kunde komma loss för landskamp – övriga ligor är i full gång.

Att det var regerande Europamästarna som Sverige tog emot var inget som märktes i inledningen. Gästerna inledde darrigt medan Blågult öppnade i högt tempo och hade ledningen med 5-2 efter drygt åtta minuter.

– Ärligt talat så befarade jag att de skulle bli för svåra i dag, men vi tog initiativet direkt och stod emot bra, inte minst i försvaret, säger högersexan Mattias Zachrisson, som till vardags spelar Füchse Berlin. I sin 94:e landskamp gjorde han sju mål och var till ständig oro i gästernas försvar.

ANNONS

– Hela den första halvleken tycker jag att vi göra bra medan vi tappar lite mycket i den andra, dessbättre hade vi så pass stor, marginal att det klarade sig, säger han.

"En bra attityd"

Sverige spelade väldigt bra i försvaret, inte minst utmärkte sig målvakten Andreas Palicka som noterades för ett flertal av avancerade räddningar under den första halvleken som Sverige tog hem med 16-9.

– Andreas var en av flera som spelade bra. Vi har något väldigt bra i grunden som vi hela tiden bygger vidare på, säger relativt nye förbundskaptenen Kristján Andrésson och fortsätter:

– I första var vi väldigt bra, säger han, i den andra halvleken får vi jobba hårdare, tappar fokus och bränner för många lägen. Samtidigt är det en bra attityd, alla jobbar hårt för varandra, berömmer förbundskaptenen.

Även under den andra halvleken visade Sverige bra målvaktsspel - men då var det Peter Johannesson, som tidigare spelat i Sävehof som fick chansen. Han blev varm genom att inleda med en kanonräddning och knep kort efter en straff.

Framåt var Sverige explosivt – många vackra mål från kvicka kantspelare och i centrum fanns säkre spelfördelaren och målgöraren Jim Gottfridsson, till vardags i Flensburg.

Lite oroligt mot slutet

I den andra halvleken ryckte Tysland upp sig och började knapra in på Sveriges ledning och efter ett straffmål efter en dryg kvart stod det plötsligt ”bara” 22-18 som blev till 25-22 med drygt sex minuter kvar.

ANNONS

Slutet blev spännande. Med en och en halv minut kvar satte Mattias Zachrisson straffen som betydde 27- 24 till Sverige.

– Det kändes väldigt bra, det var lite oroligt där på slutet med risk för att de skulle komma i kapp, säger han.

Rejält på påhejat av hemmapubliken kunde Sverige hålla undan och vinna med 27-25.

Därmed har Sverige har vunnit 31 matcher, Tyskland har tagit hem 22 och sex kamper har slutat oavgjort. Det var 59:e gången som de båda nationerna ställdes mot varandra på herrsidan. Senaste mötet var i gruppspelet under OS Rio ifjol då Tyskland, som till slut tog brons, segrade.

Fakta: EM-kval i maj

Herrlandslaget fortsätter i maj kvalet till EM i Kroatien 12-28 januari 2018 som alltså är nästa internationella mästerskap för herrarna.

Sverige spelar i kvalgrupp sex och leder den efter två omgångar av totalt sex på 4 poäng före Ryssland 2, Slovakien 1 och Montenegro 1 poäng.

Herrarnas EM avgörs med 16 lag med Zagreb, Varazdin, Porec och Split som spelplatser för gruppspelen.

Huvudrundans båda grupper avgörs i Zagreb och Split och finalspelet i Zagreb.

ANNONS