Stålbergs NHL-rutin ska lyfta Tre Kronor

Han har mest NHL-erfarenhet i Tre Kronor, har spelat nästan 500 matcher i Nordamerika och vunnit Stanley Cup. Viktor Stålberg, 32, tror att han kan dra fördel av sin rutin när allt ställs på sin spets i OS.

ANNONS
|

När Tre Kronor kliver in i OS-kvartsfinalen är Stålberg den blågule spelaren med flest NHL-matcher innanför bältet. Det blev totalt 488 grundseriematcher under åtta säsonger och ytterligare 60 slutspelsmatcher.

Totalt har 13 spelare i Tre Kronor NHL-erfarenhet.

De flesta av OS-lagen har satsat på erfarna lag och där räknas NHL-rutin som en viktig faktor i en turnering utan NHL-deltagande.

Kanada har mest NHL-rutin i laget med totalt 5544 spelade matcher, medan USA:s lagkapten Brian Gionta har flest individuellt – över 1000.

– Vissa spelare har lite mer respekt med sig för att de är kända namn och de flesta av de andra spelarna har sett dem på tv från NHL, säger Stålberg.

ANNONS

"Inte så känd"

Har du känt att du har mer respekt med dig?

– Det vet jag inte, jag vet inte om jag är så känd här över (skratt). Kanske litegrann någon gång, säger forwarden som vann Stanley Cup med Chicago 2013 och sedan i höstas spelar med Zug i schweiziska ligan.

Han tror att hans erfarenhet från världens bästa liga – med allt vad den press att prestera innebär – kan hjälpa Tre Kronor när nu allt ställs på sin spets och det handlar om utslagsmatcher.

– Jag har spelat mycket slutspel där borta och det man tar med sig är att varje liten grej betyder någonting. Varje liten chippad puck, varje liten miss, det är oftast sånt som avgör matcherna. Det tror jag är viktigt för oss att tänka på.

– Att spela vårt spel och hålla det ganska enkelt när det är så tajt. Oftast är det laget som gör rätt längst som vinner de här matcherna, säger han.

Strukturerade tyskar

Stålberg blev matchvinnare mot Tyskland i gruppspelet, men det var en match där hans lag hade fullt sjå att hålla undan till 1–0-seger.

– De är väldigt strukturerade och spelar på ett nordamerikanskt sätt.

Zugforwarden är nöjd med sin turnering så här långt:

ANNONS

– Vår kedja (med Patrik Zackrisson och Alexander Bergström) har skapat mycket anfallshockey. Vi kanske skulle ha producerat mer, men vi har varit på isen vid två avgörande mål hittills (mot Tyskland och Finland) och inte släppt till mycket så det tycker jag är bra.

– Jag har en annan roll här, spelar mycket boxplay som har fungerat så bra (inget insläppt mål). De flesta här är vana att spela mest i sina klubbar, men i landslaget får man ta sin roll och göra det man kan för laget.

Fakta: De har mest NHL-erfarenhet

Här är de lag och spelare bland de åtta kvartsfinallagen som har mest NHL-erfarenhet (endast grundseriematcher):

1) Kanada 5544 matcher

2) USA 3083.

3) OAR 2565.

4) Sverige 1612.

5) Tyskland 1429.

Spelare:

1) Brian Gionta, USA, 1006 matcher.

2) Pavel Datsiuk, OAR, 953.

3) Martin Erat, Tjeckien, 881.

4) Chris Kelly, Kanada, 833.

5) Ilja Kovaltjuk, OAR, 816.

6) Christian Ehrhoff, Tyskland, 789.

Svenskarna:

1) Viktor Stålberg 488.

2) Anton Lander 215.

3) Jhonas Enroth 153.

4) Joakim Lindström 150.

5) Joel Lundqvist 134.

Källa: eliteprospects.com

Fakta: Viktor Stålberg

Född: 17 januari 1986 i Göteborg.

Klubb: Zug.

Moderklubb: Lerum.

NHL-klubbar: Toronto, Chicago, Nashville, New York Rangers, Carolina, Ottawa.

ANNONS