Sport på export – på gott eller ont?

Sport på export – på gott eller ont? Svaret finns kanske nånstans mitt emellan.
– Vi kommer att få se mer och mer av det här, säger Gunnar Svensson, hockeyagent.

ANNONS

Redan 1997 spelades de allra första NHL-matcher utanför Nordamerikas gränser. Mighty Ducks åkte till Tokyo i Japan för ett dubbelmöte med Vancouver Canucks.

2008 anlände de allra första seriematcherna till Globen i Stockholm.

Mellan 2011 och 2016 var det dock ett uppehåll, innan Ottawa Senators och Colorado Avalanche förra säsongen kom tillbaka till Sveriges huvudstad med två svenska kaptener.

NHL har spelat tio tävlingsmatcher i Stockholm innan det i helgen var dags för Göteborg att få chansen.

– Det är tidens tand. Det tror jag absolut. Vi kommer att se mer och mer av det. Världen har blivit mindre. Avstånden har minskat. Utlandet var förr ingenting som fanns, säger Gunnar Svensson, hockeyagent.

ANNONS

62-åringen har funnits i agentbranschen sedan 1997 och har stjärnor som Henrik Zetterberg, Anton Strålman och Nicklas Bäckström i sitt stall.

– Jag har inget emot NHL-matcher i Sverige. Jag har följt NHL i 45 år. Men fan vad matcherna blir hypade innan – för att sen bli ett jaså. Jag vill påstå att totalupplevelsen för en Frölunda-supporter mellan VF och HV slår kvällens match, säger han efter NHL-mötet i Scandinavium.

LÄS MER:NHL var i stan – och besökte GHC i Angered

Stort möte i Frölundaborg

I samband med NHL-matchen i helgen passade organisationen Alliance of European Hockey Clubs på att mötas i Göteborg. Frölunda, som draftat 77 spelare till NHL, öppnade dörrarna till Frölundaborg – där general manager Christian Lechtaler, sportchef Fredrik Sjöström, huvudcoach Roger Rönnberg och akademi- och ungdomsansvariga Tobias Johansson och Daniel Eriksson guidade runt på fyra olika stationer under tolv minuter vardera.

Intresset?

Massivt.

107 representanter för 81 olika europeiska klubbar kom på besök.

– Vi är inte på något sätt ett facit, men vi vill vara en inspiration. Det är viktigt, säger Christian Lechtaler.

Norska Storhamars nye vd Anne Karin Bjørvik hittade en hel del att plocka med sig.

– Sverige är alltid en inspirationskälla för oss, för vi är ju en lillebror till svensk hockey. Det är otroligt speciellt att höra Frölunda berätta om att du måste få med dig många starka individer för att kunna göra resan, berättar hon.

ANNONS

Storhamar är det lag i Norge som lockar fjärde mest antal åskådare på en säsong, 137 000. Bara fotbollslagen Rosenborg, Brann och Vålerengen är större.

– Vi är inte mycket jämfört med Sverige, men i Norge är vi en föregångsklubb tillsammans med Stavanager. I år har vi dessutom gjort stora investeringar inom sporten, då vi bland annat anställt en målvaktstränare, en anfallscoach, byggt upp den medicinska apparaten och har två heltidsanställda tränare, berättar Bjørvik.

LÄS MER:NHL-fans från hela världen samlas i Göteborg

Alla inte lika positiva

Just att Sverige är den största leverantören av spelare till NHL har fått ligan att vilja bjuda tillbaka. 74 spelare finns för tillfället i olika NHL-klubbar – och under fjolårssäsongen fick så många som 94 svenskar chansen. Och redan nästa år kan det vara dags för ännu en stad att få chansen i Global Series.

NHL:s vicechef Bill Daly berättade på plats i Scandinavium att de letar efter en tredje stad i Sverige.

– Det som slagit oss är att entusiasmen och efterfrågan är högre nu än när vi var här senast. Vi är jätteglada över hur hockeyn har utvecklats i Europa. Det finns många chanser att ta NHL-spelare hem till sina hemmamarknader, säger han.

Alla är dock inte lika glada åt ligor som vill breda ut.

ANNONS

– Det finns två aspekter. Dels en affärsmässig aspekt, dels en utvecklingsmässig aspekt. Jag förstår att de ligor som vill utvidga sina marknader, tjäna pengar och teckna tv-rättigheter resonerar i såna här termer och vill flytta ut ligorna i världen. Men jag tror inte att det här är bra utvecklingen, varnar Szymon Szemberg.

Han tar direkt ett konkret exempel.

– Att finska Jokerit spelar i ryska ligan KHL tror jag är väldigt dåligt för finsk ishockey. Inhemska Liiga tappar i värde, de tappar publik, andra klubbar tappar i värde. Jokerit tappar i sin tur, enligt senaste rapporten, 130 miljoner kronor per säsong – och hur länge funkar det? Jo, så länge ligan ägs av två av de rikaste människorna i världen. Men vilken vanlig klubb har råd med det? Och vad händer den dagen när Jokerit kommer tillbaka till finska ligan … i vilket skick är klubben i då?

Han fortsätter:

– Visst, om Frölunda skulle möta Färjestad i Toronto skulle inte ligan SHL drabbas – men om en klubb flyttar permanent till en annan liga tror jag inte alls på det. Ur den aspekten är sport på export inte bra.

Fakta/Sport på export

La Liga:

Spanska La Liga har bestämt att spela matcher i Nordamerika – och trots hot om spelarstrejk och fansens bojkott är La Ligas president Javier Tebas bestämd. Det kommer att spelas ligamatcher i Nordamerika de kommande 15 säsongerna – och först ut är Barcelona mot Girona på Hard Rock Stadion i Miami i slutet av januari.

NBA:

Den 17 januari spelar amerikanska basketligan NBA på O2 Arena i London. Då skeppas New York Knicks och Washington Wizards till den engelska huvudstaden för en ligamatch.

NBA:s boss Adam Silver säger så här:

”Vi har spelat regelbundet i London i nästan ett decennium – och över den tiden har matcherna och de festligheterna runt om blivit nästan som NBA All Star-upplevelse som transporteras till Europa. Fans och partners från hela kontinenten kommer att hylla basket som sport och njuta av upplevelsen av en riktig NBA-match.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS