Spelarnas favoriträtter – och Janne får sin korv med bröd

Janne Andersson har en stor förkärlek för korv med bröd. Något som innebär att landslaget flög in både korvbröd och bostongurka till Ryssland. – Ryssarna har säkert god korv, säger kocken Mats Broström.

ANNONS
|

Mats Broström är en veteran i det svenska landslaget. Kocken som följer landslaget runt om i världen är väldigt omtyckt bland spelarna och trivs med sin roll.

– Man är en liten del i allt som ska fungera. Det är ett klockverk som går hela tiden och som fungerar ofattbart bra egentligen. Sen har man ju inte så mycket fritid, säger han med ett leende.

Du hävdade nyligen att Guidetti var mest kräsen av spelarna, han höll inte med?

- Haha! Jag måste ju skylla på någon så han är mest kräsen även om han inte höll med om det. Jag höll nästan på att få stryk där …

ANNONS

– Nej, nej. Men han får ta det där. Han är allt lite kräsen tycker jag.

Populärast bland spelarna? Jo, det är pastastationen.

– Jag försöker ha den ute i matsalen så jag lagar pastan där. Jag har med mig olika tillbehör så om någon kommer och ber om en carbonara så gör jag den och blandat allt där. Någon kanske vill ha lite starkare och då slänger man in lite chili. Någon kanske vill ha scampi och någon bolognese.

LÄS MER: GP rankar – här är Göteborgs 25 bästa VM-spelare genom tiderna

Mycket pasta?

– Det blir det. Halva deras måltider är pasta. De går på pastan först och sen sallad och sen äter de som vi dödliga med en varmrätt. Men de käkar dubbelt upp ofta.

Några problem för dig här i Ryssland?

– Det är väl språket då! Det är det som är det svåra för jag får hjälp av några kockar men vi förstår inte varandra. Så om jag ber om socker så tar det fem minuter innan de förstår och tio innan sockret kommer. Då är det ännu värre om jag ber om ansjovis …

LÄS MER: "Jag tror att vi har dunderkoll på Sydkorea"

ANNONS

Vad vill du ta med dig härifrån hem?

– Kaviar givetvis, den här mycket billigare här och kostar drygt 6 500 medan den hemma kostar 25 000 så det måste jag köpa med mig. Eller nej, det gör jag inte. Men fisken är bedrövlig även fast vi bor så nära vattnet och det är ingen färsk fisk. Köttet är jättefint och det finns alla sorters kött. Grönsakerna är också jättefina och har mycket smak.

Någon i truppen som är vegetarian?

– Nej. Men av ledarna så är Paul (Balsom) vegetarian men när vi har köttbullar eller fish and chips så är han helt plötsligt inte vegetarian längre. Så han är en bluff.

LÄS MER: Ravelli har VM 1994 att tacka för allt: "Den resan tar man med sig resten av livet"

Favoriträtt för lagkaptenen?

– Det är nog kåldolmar tror jag eller wallenbergare.

– Men alla gillar carbonara och det är lite tråkigt. Man kan laga världens finaste mat och så vill alla äta det men sen är det ju väldigt gott också.

Janne Anderssons favorit är korv med bröd. En så pass stor favorit att landslaget tagit med sig korvbröd till Ryssland.

– Ja, vi tog med oss bröd och bostongurka men inga korvar. Vi tänkte att ryssarna har säkert goda korvar så det får bli en rysk korv. Den ska vara kokt också och inte stekt, säger Broström.

ANNONS

Under dina år som landslagskock, är det någon spelare som har stuckit ut och velat ha speciell mat?

– Fredrik Ljungberg stack ut ordentligt. Han hade bott i London länge och var en riktig matkonnässör. Han var otroligt intresserad av mat. Han kom ofta fram och frågade om jag kunde göra vissa saker, oftast lite avancerad mat.

LÄS MER: Svenska VM-händelserna vi aldrig glömmer: "Hade varit på toa tre gånger innan"

Gjorde du det?

– Ja det gjorde jag. Sedan kanske det inte alltid blev som han hade tänkt, haha.

Något du inte gör längre?

– Jag gjorde ju semlor förut! Jag bakade en gång och efter det så frågade alla spelare om det så jag bakade semlor i tolv år varje gång vi samlades.

LÄS MER: Landslagsikonerna om Sveriges chanser i VM: "Vi går vidare"

Vad hände sen? Satte Henning (kostrådgivaren) stopp för det?

– Ja, fast det kanske var bra … Lasse (Lagerbäck) och Tommy (Söderberg) var väldigt goda i sötsaker, säger han och skrattar.

Vad för sötsaker får spelarna då?

– Det är inte mycket. Jag brukar göra en kaka, sockerkaka, morotskaka eller banankaka men de tar inte det. Nu senast var det tre som tog och det var säkert tre ledare. Sen har vi ju alla sorters bär och frukter.

ANNONS
ANNONS