Franska travtränaren Fabrice Souloy, här med segerkrans runt halsen efter att hans häst Your Highness vann Olympiatravet 2016, stängs av i tio år.
Franska travtränaren Fabrice Souloy, här med segerkrans runt halsen efter att hans häst Your Highness vann Olympiatravet 2016, stängs av i tio år.

Souloy stängs av i tio år för dopning

Den franske travtränaren Fabrice Souloy döms till ett betydligt strängare straff av Svensk Travsports överdomstol. Domen ändras från en miljon kronor i böter och ett års avstängning till tio års avstängning.

ANNONS
|

- Vi var inte nöjda med den första domen men hade goda förhoppningar om en skärpning och så blev det, säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg till TT.

Un Mec d’Heripre, som tränades av Fabrice Souloy, lämnade ett positivt dopningsprov efter en tredjeplats i Elitloppet 2016. Dopningsprovet innehöll extremt höga mängder av det förbjudna medlet kobolt i både blod och urin.

ANNONS

Avstängd i Norge

Un Mec d’Heripre lämnade även ett positivt dopningsprov i ett större lopp i Norge två veckor senare. Ytterligare tre hästar som tränades av Souloy var dopade vid tävlingarna på Bjerkebanan i Oslo.

Norges Domskommitté stängde av den franske topptränaren i 15 år. Straffet sänktes sedan till tio år.

I Sverige dömdes Souloy till endast ett års avstängning och en miljon kronor i böter av ansvarsnämnden. ST överklagade domen, liksom Souloys företrädare i Sverige, advokat Staffan Uvabeck.

- Överdomstolen gick nu helt på vår linje, vilket känns väldigt bra. De anser att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d'Heripre med kobolt som är totalförbjudet och är oförsvarligt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Johan Lindberg.

Överdomstolen är travsportens högsta instans och domen kan inte överklagas.

Nu är det upp till Frankrikes travförbund Le Trot att följa och verkställa Sveriges och Norges hårda domar. Frankrike, Norge och Sverige är medlemmar i Europeiska Travunionen och avstängningen ska gälla i samtliga UET-länder.

ANNONS

Le Trot har tidigare sagt att man ville invänta Sveriges slutgiltiga dom innan man tog eget beslut.

Fabrice Souloy har dock kunnat fortsätta sin verksamhet i sitt hemland med så kallad målvakt. En nära släktning till Souloy står nu för proffslicensen. Det har irriterat många aktiva i Skandinavien.

TT

Fakta: Fabrice Souloy

Född: 1967.

Yrke: Travtränare.

Meriter: Har vunnit treårskriteriet, fyraårskriteriet, Critérium Continental, Prix de Paris, Prix de France och Prix de Cornulier i Frankrike. Vann Elitloppet 2012 med Commander Crowe. Har 1078 segrar i 6691 lopp sedan 1982.

Fakta: Kobolt

Kobolt är ett grundämne och räknas till gruppen metaller. Det utvinns ofta som en biprodukt från kopparindustrin. Kobolt har tidigare använts som blåfärg i produktion av glas och keramik.

Både djur och människor har små mängder kobolt i kroppen, där ämnet har en funktion som byggsten i vitamin B12, som är nödvändigt i kroppens produktion av röda blodkroppar. Det är bakgrunden till att kobolt använts för att höja syreupptagningsförmågan.

Under en tid användes kobolt i medicinsk behandling för anemi, men togs bort då biverkningarna visade sig vara både många och farliga. Trots svåra biverkningar på människor, som hjärtsvikt och skador på hjärtmuskulaturen, har kobolt de senaste åren använts i prestationshöjande syfte på tävlingshästar. Därför har man också börjat dopningstesta för kobolt i flera länder.

ANNONS