Hans Vestberg, ordförande i SOK, på plats för OS i Rio.
Hans Vestberg, ordförande i SOK, på plats för OS i Rio.

SOK-basen tror på svenskt OS

Chanserna att Sverige ska söka OS 2026 har ökat, menar SOK:s nye ordförande Hans Vestberg.

ANNONS
|

- Är det sant, jaaa!

Hans Vestberg får beskedet att Sundhages landslag skrällt rejält och slagit ut USA ur OS-turneringen mitt under intervjun i OS-byn.

Den forne Ericsson-vd:n, som nyligen fick sparken från bolaget, öser beröm över de svenska insatserna:

- Framför allt Sarah Sjöström och Emma Johansson och nu även fotbollen. Och det finns fler som gjort det bra, säger Vestberg, som valdes in i styrelsen och tog över ordförandeskapet i Sveriges olympiska kommitté från Stefan Lindeberg i april.

ANNONS

"Sverige på ansökan"

Fler röster har höjts för att Sverige ska ansöka om vinter-OS 2026. Idrottsminister Gabriel Wikström (S) sade till TT:

- Med tanke på reformarbetet som sker inom IOK där man sagt att "nu tar vi ner den här typen av arrangemang, vi ser till att det inte bara är de allra största och rikaste länderna som kan söka, utan det ska vara öppet för mindre länder och det ska ha en hållbarhetsprägel – då upplever jag att det i princip står Sverige på ansökningsblanketten".

Vestberg ler, gestikulerar och säger att det uttalandet får stå för ministern. Han påpekar att det krävs mycket arbete för att idrottsrörelsen, politiken och samhället i sig ska komma överens.

- Och det arbetet har bara börjat. Nu ska vi jobba igenom det här så att alla känner att de har fått vara med. Det blir alltid utmaningar, men gör man det bra och har förankrat det hela, då kommer det att fungera.

ANNONS

TT: Hur ska ni se till att det här blir ekonomiskt hållbart?

- Det som byggs ska vara till nytta för samhället. Det är enormt viktigt och en av de saker man trycker på, att inte bygga saker som inte kommer att användas. Sedan har vi bra infrastruktur och vet hur man arrangerar stora arrangemang.

Hållbarhetsprägeln och de ökade anslagen ger bättre förutsättningar för Sverige, anser han.

- Det ska vara mer än ett OS än under ett par veckor. Det ska bygga en folkhälsa för Sverige – otroligt viktigt i dessa tider. Men vi har bättre förutsättningar för 2026 än 2022 (då OS ska arrangeras av Peking).

Tror på nio medaljer

När Vestberg tillträdde som SOK-ordförande var han fortfarande vd för Ericsson. Den 25 juli, efter ytterligare en svag kvartalsrapport sparkades han med omedelbar verkan från vd-posten. Han fick kritik för han trots kris i bolaget plockat ut stora bonusar, flugit privatjet för 50 miljoner kronor. Sedan 2010 har han sannolikt fått ersättningar och förmåner kring 250 miljoner. Dessutom kritiserades han för att ha tagit på sig SOK-uppdraget.

ANNONS

- Det var bara två veckor sedan vi beslöt att skilja oss åt, det är inget konstigt med det. Jag har bara haft en arbetsgivare och jag älskar företaget. Men nu är det nya tider och jag har bestämt att inte kommentera något mer. Det är som det är.

TT: Du fick kritik vad gällde dina höga arvoden och lyxflyg samtidigt som Ericssons aktie gick ner och sparpaket presenterades. Hur ser du på det i dag?

- Dom där frågorna lämnar jag nu till Ericssons pressavdelning. Nu är jag här som SOK-ordförande och pratar gärna om det.

Hoppas på nio medaljer

Sedan tillträdet som ordförandet har han försökt sätta sig in i SOK, förstå den olympiska rörelsen och hur samarbetet med förbunden fungerar.

Han anser att SOK hittills har gjort ett bra arbete med att öka intäkterna för att investera i unga talanger och bredda basen för framtida olympier.

ANNONS

- Det gäller att hålla i det för att fler ska vilja hålla på med idrott och kunna se upp till stjärnorna som är med i OS.

TT: Hur många medaljer tar Sverige i Rio?

- Jag är en född optimist så jag tror det blir fler än i London, säger han.

2012 tog Sverige totalt åtta medaljer.

Fakta: Hans Vestberg

Född: 23 juni 1965, Hudiksvall.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustru och två barn, 14 och 16 år.

Idrottsbakgrund: Aktiv i handboll i Strands FI, Stockholmspolisen och Hellas. Har även spelat i Brasilien och Chile, blev chilensk cupmästare 1993. Blev ordförande i Svenska handbollförbundet 2007.

SOK: Väljs in som ordförande i april, avgår som ordförande för handbollförbundet.

Övrigt: Tillträdde som vd för Ericsson 2010. Fick hård kritik bland annat för att han trots kris i bolaget kunnat plocka ut stora bonusar och tagit på sig uppdraget som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté. Sannolikt har han fått lön och förmåner på 250 miljoner kronor under sin vd-tid. Har kostat aktieägarna nära en kvarts miljard.

Sparkas med omedelbar verkan den 25 juli 2016. Fick 7 miljoner under uppsägningstiden och 18 månadslöner motsvarande 21 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Fakta: Hållbart OS

Internationella olympiska kommittén (IOK) har beslutat om Agenda 2020, en plan för att stärka den olympiska rörelsen.

I planen trycks bland annat på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet hos en OS-arrangör.

Det ekonomiska anslaget har också fördubblats till städer som arrangerar OS för att minska risken för ekonomiska smällar.

ANNONS