Sofie lämnade utanförskapet genom fotbollen

Gatans cup avgjordes i Kviberg på söndagen och belyser olika typer av socialt utanförskap. Sofie Johnsson har spelat i Gatans lag i ett och ett halvt år. Innan hon gick med såg hennes liv helt annorlunda ut.

ANNONS
|

– Jag hade precis kommit ut från ett behandlingshem när jag hörde talas om laget. Vid det laget hade jag stängt dörren till det gamla livet.Det fick till följd att jag inte kände så många längre och isolerade mig, berättar Sofie.

Hennes kille hade nyligen börjat spela med laget så en dag hängdeSofie med. Den där första gången satt hon bara på läktaren och tittade på.

– Jag vågade inte spela, men detsåg så kul ut såjag har gått på varje träning sen dess.

Hade du spelat fotboll innan dess?

– Aldrig. I början föredrog jag övningar utan boll för jag var inte van och hade inget bollsinne. Sen tog det sig och nu älskar jag den här sporten och har blivit ett riktigt fotbollsfreak, säger Sofie och ler.

ANNONS

"VM var det häftigaste jag varit med om"

Sedan dess har mycket hänt. I somras anordnadeIngvar Oldsberg en uppvisningsmatch mellan Gatans lag och kändislag.

LÄS OCKSÅ:Folkfest när Gatans lag mötte kändisar

Målsättningen varatt samla in pengar så att Gatans lag skulle kunna åka och delta vid VM för hemlösa i Norge. Det blev en succé och laget kunde åka och representera Sverige.

LÄS OCKSÅ:"Vi har vunnit den största kampen i våra liv”

– Det var så häftigt att åka och vara med på VM i Oslo.Det ärsvårt att förklara med ord, menar Sofie.

Det syns att hon tänker tillbaka en stund. Laget tog storslam och fick dessutom Fair play-priset.

LÄS OCKSÅ:Storslam på VM för Gatans Lag: "Kvitto på det vi gör"

– Det var det häftigaste jag någonsin varit med om, säger Sofie.

Träning, vänner och ett drogfritt liv

Efter det så frågade lagledningenSofieom hon kunde tänka sig attträna damlaget.

– Så nu är jag spelande tränare, för jag tycker ju att det är så kul att spela.

Hur skulle du jämföra ditt liv före och efter Gatans lag?

– Jag har fått så många vänner, vi hittar på en massa saker tillsammans; tränar, går på bio och har middagar ihop. Jag har helt enkelt fått drogfria vänner att umgås med och som jag kommer ha för livet. Det är ett väldigt härligt gäng, avslutar den spelande tränaren Sofie Johnsson.

ANNONS

"Många i publiken tillhör vår målgrupp"

Åtta lag deltog i Gatans Cup. Lagen sattes ihop för dagen från bland annat Stadsmissionens boende och Betelskeppetoch redan befintliga lag från Gatans Lag, Grunden Bois och FFA Global. Totalt deltog drygt 80 spelarei turneringen. Sophies lag kom inte till final, men var precis lika glada ändå.

Sofies tränarkollega Felizia Sandberg och verksamhetsledaren Jeff Tössberg inledde också sina karriärer som tränare.

– Jag kände att jag ville bli tränare från start.Jag trivs bra i ledarrollenförjag vill ge folk det jag fick,ett ställe att känna sig trygg och vara sig själv, menar Felizia.

Jeff Tössberg fyller i:

– Hemlöshet,missbruk och utanförskap är stora problem i samhället. Därför fortsätter viatt utveckla föreningen. Idag är det många i publiken som tillhörvår målgrupp, men som inte är med i Gatans lag än. Vi har bjudit hit dem för att ge så många som möjligt chansen att upptäcka den gemenskap vi byggt upp.

ANNONS