Små positiva tecken från Holmlund

Tillståndet för Anna Holmlund är fortfarande allvarligt och hon kommer inte att blir den hon var innan träningsolyckan strax före jul. Men de senaste dagarna har den hjärnskadade skicrosstjärnan visat positiva tecken. Det säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till Dagens Nyheter.

ANNONS
|

För snart tre månader sedan föll Anna Holmlund svårt under träning och opererades akut för hjärnskador i italienska Bolzano. Hon flögs sedan till neurointensiven på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och vårdas sedan början av februari på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus.

Anna Holmlunds pappa har tidigare meddelat att hon visat vissa tecken på att hon känner vissa dofter och kan följa med blicken. I en intervju i Dagens Nyheter på tisdagen berättar nu skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg och 29-åriga Holmlund visat tecken på kommunikation.

- Man har sett vissa positiva signaler bara de senaste dagarna, men sen blir man osäker på om det är slump eller om det faktiskt är så att hon har kunnat kommunicera – inte verbalt, men med handtryckningar, blinkningar och sådana saker, säger Swanberg till DN.

ANNONS

Svårt dra slutsatser

- Men man kan inte dra några säkra slutsatser alls. Hon har ju inte en helt viljekontrollerad motorik. När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det. Det går inte att säga så mycket mer än att vi har sett en liten, liten aning av positiva tecken.

- För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott. Jag hade hoppats, men kanske inte vågat tro, på den här typen av signaler.

Tillståndet allvarligt

Jakob Swanberg framhåller att Anna Holmlunds tillstånd är fortsatt mycket allvarligt.

- Det är jätteallvarligt. Det är fortfarande så att Anna har väldigt låg medvetandegrad och låg funktionsnivå.

ANNONS

En rad specialister är inblandade i stjärnans rehabilitering. Men någon prognos går inte att ställa.

- Det är som en ny fas för de anhöriga nu. De har börjat förlika sig med att det här sannolikt inte kommer att bli bra, säger Swanberg.

TT

ANNONS