Skutskär firar segern efter 3–2 i lördagens SM-bandyfinal mellan AIK och Skutskär på Studenternas IP.
Skutskär firar segern efter 3–2 i lördagens SM-bandyfinal mellan AIK och Skutskär på Studenternas IP.

Skutskär tog historiskt guld: "Magiskt"

Rekordpublik och historiskt guld. Skutskär är svensk mästare i bandy efter 3–2 i SM-finalen mot AIK inför 5 198 åskådare på Studenternas.

ANNONS
|

Skutskärspelarnas guldhjälmar och guldmedaljer gnistrade i det folkfyllda solskenet på Studenternas IP i Uppsala. För första gången är damlaget svenska mästare, efter en nysatsning från föreningen för två år sedan.

Ryskan Olga Rodinova blev stor matchhjälte mot AIK efter att ha straffskjutit 2–1 i början av den andra halvleken och prickat dit avgörande 3–2 efter en hörna från lagkaptenen Malin Andersson i 82:a minuten.

- Det här är magiskt, säger spelande tränaren Johanna Pettersson och hyllar Rodinova med ett brett leende.

ANNONS

- Hon kom till Skutskär för att hon ville ha en guldhjälm, det var det hon sade. Och så kliver hon in och gör två mål. Plocka hem hjälmen, varsågod, Olga, säger Pettersson

Tajt och jämnt

Mesta mästarlaget AIK, med 15 SM-tecken på damsidan, och Skutskär lockade storpublik till utomhusstadion vid Fyrisån. 5198 åskådare är nytt publikrekord med knappt 1200 personer efter den tidigare rekordnoteringen på 3902 från AIK–Västerstrand 2005.

Publiken bjöds på en jämn och spännande final där Solnalaget var spelförande inledningsvis. Det var ändå Skutskär – orten ett par mil utanför Gävle – som gjorde finalens första mål genom Linnea Gunnarsson i den nionde minuten.

AIK:s Karina Lipanova kvitterade till 1–1 tio minuter senare, vilket också var ställningen i halvtid. Efter Olga Rodinovas 2–1-mål kvitterade AIK genom Diana Lipanova innan Rodinova avgjorde definitivt åtta minuter från full tid.

- Det var ett krig mellan två lag som ville otroligt mycket. Vi trodde på det vi skulle göra, var disciplinerade, vågade och ville jävligt mycket, säger Malin Andersson med SM-pokalen i famnen.

ANNONS

"Framtiden ljus"

Det tusentalet tillresta Skutskärsupportrarna jublade, trummade och sjöng högt långt efter slutsignalen ljudit. Ett 20-tal personer sprang ut på isen för att fira med laget. Guldlaget hyllade sina supportrar.

- När vi står där ute på isen ser vi skillnaden mellan publikhaven. Tillströmningen slutade aldrig heller. Det är så jäkla coolt. Man får energi och vill betala lite tillbaka till dem. Det här är deras dag också, då måste vi leva upp till det, säger Johanna Pettersson.

AIK:s Linnea Larsson sneglad på publiken med en mer besviken blick.

- Det är surt det är det, jäkligt jobbigt. Jag hade gärna haft ombytta roller, säger hon.

TT: Betyder deras publikstöd något under matchen?

- Jag tänkte inte en sekund på publiken. Det är kul med publik, men så avgörande var inte den i dag.

ANNONS

Skutskärs guld är det första på damsidan och det tredje i bandyföreningens knappt hundraåriga historia efter herrgulden 1944 och 1959. Spelande tränaren Johanna Pettersson vill inte spekulera i hur framtiden ser ut.

- Det går inte att tänka på nu. Men den är ljus. Nu måste jag gå och fira med tjejerna, säger hon och försvinner in i publikhavet.

TT

Fakta: Senaste SM-finalerna dam

2018: Skutskär–AIK, 3–2, Studenternas.

2017: Kareby–Västerås, 3–1, Tele2 arena.

2016: Kareby–AIK, 3–1, do.

2015: Kareby–AIK, 3–1, do.

2014: AIK–Kareby, 5–1, Friends arena.

2013: Sandviken–AIK, 4–2, do.

2012: AIK–Sandviken, 5–4 efter förlängning, Studenternas.

2011: Kareby–AIK, 3–2, do.

2010: AIK–IFK Nässjö, 5–3, do.

2009: IFK Nässjö–AIK, 2–1, do.

2008: AIK–IFK Nässjö, 3–0, do.

Fakta: Flest SM-guld dam

15: AIK.

8: IK Göta.

6: IF Boltic, Västerstrands AIK.

4: Sandvikens AIK.

ANNONS