"Skulle det här någonsin hända en man?"

ANNONS
|

USA förlorade OS-kvartsfinalen mot Sverige efter en dramatisk straffsparksläggning. Efteråt var det amerikanska landslagets målvaktsstjärna Hope Solo besviken och valde då att såga det svenska landslagets taktikordentligt."De spelade som ett gäng fegisar", sa hon bland annat.

När OS-turneringen nu är avslutad väljer USA:s fotbollsförbund att straffa Solo för uttalandetmed en sex månader lång avstängning från landslaget.

"Hope Solos kommentarer efter matchen mot Sverige i OS var oacceptabla och möter inte de krav på sportsligt uppträdande som vi har på våra spelare", skriver Sunil Gulati, USA:s fotbollsförbunds ordförande, i ett pressmeddelande.

Men nu får målvakten stöd. Den amerikanskaspelarorganisationen tar Solos parti och ställer sig starkt kritiska till avstängningen. De menar att straffet är helt orimligt och har valt att överklaga fotbollsförbundets beslut. I ett uttalande skriverspelarorganisationens bas, Rich Nichols, att avstängningen är oproportionerlig och kränkande.

ANNONS

Och det faktum att den amerikanskaskandalsimmaren Ryan Lochte, som fejkade ett rån under OS-turneringen i Rio, slipper avstängning har väckt kraftfulla reaktioner.

– Vi ställer oss frågande till om den här aktionen någonsin skulle ha tagits mot en manlig fotbollsspelare eller tränare som, i stridens hetta efter en frustrerande förlust, ifrågasätter motståndarnas taktik, säger Rich Nichols.

ANNONS