Patrik Kittel på Touchdown i måndagens GP special på VM.
Patrik Kittel på Touchdown i måndagens GP special på VM. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skenet bedrar – så glad är inte Kittel

Fyra i lagtävlingen och OS-biljetten fixad till Paris om två år. Det låter väl inte så illa? Nja, Patrik Kittel kräver mer.
– Vi måste skruva upp för att ta medaljer. Det är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få.

ANNONS

Så här långt har inte VM i Herning gått de svenska dressyrryttarnas väg. Dagens prestationer i GP-specialen var inget undantag. Ingen rider dåligt, men de önskade fullträffarna – de som måste till på ett mästerskap – kommer inte.

Kittel och hans mästerskapsdebutant Touchdown skaffade sig i alla fall nyttig erfarenhet inför framtiden.

"A professional ride" sade speakern artigt efter ritten som belönades med 75,486 procent. Ett gott hantverk, inte mer. Men Kittel berömde sin tioåring. Glansen kommer med tiden.

Det är inte den färdiga produkten han sitter på.

– Framför allt har den visat att den är väldigt säker, att han tål den här omgivningen. Jag tror att det är viktigt att man ser att han kan jobba och är stark nog för det här. För framtida mästerskap kan jag titta på vad jag ska göra för att göra saker bättre, säger Kittel om sin tioåring.

ANNONS

"Jobbar i motvind"

Inför den avslutande küren på onsdag är han inte nöjd med den kollektiva insatsen hittills i Herning.

– Lite känns det som om vi jobbar i motvind här, på det här mästerskapet. Det är inte på Sverige de (domarna) slänger poängen på här. Men då får vi ändra deras syn så att de slänger poängen på svenskarna i stället.

– Jag sticker inte under stol med att det är klart att vi siktade på medalj. Jag är naturligtvis väldigt tacksam över att vi har kvalat till OS, men hade vi inte gjort det hade det varit en ren katastrof.

Tog sig till küren

Therese Nilshagen och Dante gjorde några misstag som drog ned procenten till 74,848 och 13:e plats. Juliette Ramel var stabilare på Buriel, 16-åringen som hon inte utesluter kan gå OS om två år. Med 75,456 procent landade hon precis bakom Kittel, som elva.

Alla i den svenska trion rider küren på onsdag kväll.

Cathrine Laudrup-Dufour såg ut att kunna följa upp måndagskvällens lagguld med att ta sitt första individuella VM-guld.

81,322 procent på tioårige Vamos Amigos matchades dock av brittiskan Charlotte Fry som slog till med 82,508 på Glamourdale. Nederländskan Dinja van Liere tog bronset med Hermes på 79,407.

Laudrup-Dufour har en chans kvar att bli historisk som första dansk att bli världsmästare i dressyr.

ANNONS

Danskan Cathrine Laudrup-Dufour snuvades på guldet av brittiskan Charlotte Fry.
Danskan Cathrine Laudrup-Dufour snuvades på guldet av brittiskan Charlotte Fry. Bild: Pontus Lundahl/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS