Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I dag offentliggörs den externa granskningen av EM i ridsport. Bild: TOMAS HOLCBECHER

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skarp kritik mot EM i ny rapport

Kritiken mot EM i ridsport är skarp på flera punkter i den rapport på över 150 sidor som styrelsen i Göteborg stadshus AB under måndagen fick ta del av. Brister har hittats i en stor del av organisationen, inte minst i ledningen av projektet.

Rapporten konstaterar väsentliga brister i projektledningen och riktar skarp kritik mot hantering av bland annat kostnader, leverantörshantering och kvalitetshantering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Budgetunderskottet beräknas till närmare 60 miljoner kronor.

Rapporten finner även brister i upphandlingen som man anser började för sent.

Budgeten har inte räckt till för de upphandlingar man velat göra utan man har tvingats till innovativa lösningar för att försöka sänka kostnaderna, skriver KPMG i sin rapport.

LÄS MER: ”Got event bad oss att inte lägga oss i”

När det gäller upphandlingen, som bland annat ledde till att Got event bröt mot lagen, konstateras att det under delar av projektet saknades rätt kompetens.

"Funnits en bristfällig förståelse för varandra"

Redan i den analys som gjordes hösten 2016 konstaterades att de båda kommunala bolagen Got event och Göteborg & co sedan tidigare har haft haft svårt att samarbeta och att det påverkat EM-projektet.

Den kritiken fortsätter i den nya revisionen:

– Det har under projektet funnits en bristfällig förståelse för varandra på lednings- och styrelsenivå, skriver man bland annat i rapporten och fortsätter:

– Avsaknaden av en beslutsprocess kan ses som essensen av problemen i styrningen, slår rapporten fast.

LÄS MER: Ännu en slakt av den ekonomiska styrningen

Men redan innan Göteborg fått klartecken för att arrangera EM fanns brister.

Frågan ska återupptas 7 maj

Revisionsbyrån KPMG skriver:

"Bristfällig riskanalys i kombination med att evenemanget beskrivs som i det närmaste riskfritt skapar en felaktig bild av förutsättningarna och gör att involverade intressenter sätter hög trovärdighet till budgeten och förväntar sig att de ansvariga kan hålla den."

Under hemtagningen av projektet har man gjort jämförelser med andra evenemang. Enligt rapporten har dock inga kostnader säkrats och ingen oberoende granskning har gjorts på materialet.

Styrelsen klubbade dock inte på måndagen den handlingsplan där rapporten ingår. Socialdemokraterna yrkade på bordläggning. Det blev votering (4-4) där Ordförande Ann-Sofie Hermanssons utslagsröst avgjorde. Övriga partier reserverade sig mot beslutet. Dock inte KD som saknade representant på plats. Frågan ska upp på bordet igen den 7 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.