Förbundskaptenen Ulf Lundberg under presentationen av OS-kvaltruppen.
Förbundskaptenen Ulf Lundberg under presentationen av OS-kvaltruppen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skadade stjärnor inför kval: "Värt att vänta på"

Drygt två veckor före OS-kvalet är forwardsstjärnorna Josefin Bouveng och Emma Nordin skadade. Båda finns ändå med i Damkronornas trupp.
– Jag känner ingen oro med Josefin och Emma är värd att vänta på, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg.

ANNONS

Nordin och Bouveng var två av tre svenska spelare – Michelle Löwenhielm den tredje – som förra säsongen lyckades slå sig in topp-10 bland alla utländska stjärnor i SDHL:s poängliga.

När Damkronorna ska OS-kvala i Luleå 11–14 november är deras egenskaper som vassa målskyttar viktiga.

Sverige möter Slovakien, Sydkorea och Frankrike och bara segraren når OS i Peking i februari.

Josefin Bouveng fick sitt stora genombrott förra säsongen, vann både skytte- och poängligan i slutspelet när Brynäs tog silver. Hon har missat de fyra senaste matcherna med Gävlelaget.

– När det gäller Bouveng så har jag stora förhoppningar om att hon är redo innan matcherna börjar. Jag följer rehabplaner och har tät kontakt med henne och känner ingen oro, säger Lundberg.

ANNONS

"Gilla läget"

Emma Nordin, som spelat 203 landskamper, har den här säsongen lämnat Luleå och spelar för kinesiska KRS Vanke Rays som huserar i den ryska ligan. Nordin, som gjort 203 mål på 365 SDHL-matcher i karriären, dras med en axelskada.

Där blir det en kamp mot klockan.

– Det är klart att det var olyckligt att hon skadade sig i sista matchen på äventyret i Ryssland/Kina. Men det blir att gilla läget. Kan hon vara med, vilket jag hoppas på, så är det jättebra. Då kommer hon att bidra en hel del. Visar det sig att tiden inte räcker så är det så. Vi kommer inte att chansa naturligtvis, säger Lundberg.

Däremot är forwardsstjärnan Hanna Olsson, HV71, som missade hela förra säsongen på grund av knäskada, tillbaka.

Sveriges damer har deltagit i alla OS sedan starten 1998 – med silver som bästa resultat 2006 – men måste nu kvala efter degraderingen till B-divisionen i VM 2019.

Favorit – på pappret

På grund av pandemin har två raka B-VM ställts in. Att ta sig till OS och få spela på den stora scenen igen är så klart oerhört viktigt. OS-kvalet blir de första tävlingsmatcherna för Lundbergs landslag sedan han fick förbundskaptensjobbet i maj 2020.

Truppen består av både ungt och rutinerat. Sex av spelarna har gjort över 100 landskamper och åtta färre än tio. Målvakten Ida Boman, Djurgården, och forwardsreserven Jenny Antonsson, Brynäs, är debutanter.

ANNONS

Sverige är på pappret klar favorit. Frankrike är på förhand svåraste motståndaren och åkte ur A-VM samtidigt som Sverige, Slovakien tillhör botten i B-gruppen och Sydkorea spelar i C-VM.

– Jag känner bara den här glädjen av att få spela tävlingsmatcher. Det jag vet är att vi kommer att göra allt för att ta oss till OS och vi kommer inte att lämna något åt slumpen i förberedelserna. Sedan ska vi ha roligt medan vi gör det, säger Lundberg.

Emma Nordin, i mitten, för en kamp mot klockan för att bli spelklar till OS-kvalet.
Emma Nordin, i mitten, för en kamp mot klockan för att bli spelklar till OS-kvalet. Bild: Mikael Fritzon/TT

Fakta: Truppen till OS-kvalet

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Emma Söderberg, University of Minnesota-Duluth, Ida Boman, Djurgården.

Backar: Anna Kjellbin, Luleå, Johanna Fällman, do, Linnea Hedin, AIK, Linnea Andersson, HV71, Ebba Berglund, do, Jessica Adolfsson, Linköping, Mina Waxin, Brynäs, Maja Nylén-Persson, do.

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Emma Murén, do, Lisa Johansson, AIK, Linnea Johansson, Linköping, Sofie Lundin, Djurgården, Sara Hjalmarsson, Providence College, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, HV71, Emma Nordin, KRS Vanke Rays, Michelle Löwenhielm, SDE, Olivia Carlsson, Modo.

Reserver: Jenny Antonsson, Brynäs, Thea Johansson, HV71.

Så avgörs OS-kvalet

OS-kvalet i Luleå avgörs 11–14 november och Damkronorna samlas till ett träningsläger i Skellefteå 2–6 november. Därefter väntar en träningsmatch mot Frankrike i Luleå den 7 november.

Spelprogrammet i OS-kvalet:

11 november: Frankrike–Sydkorea (15.00), Slovakien–Sverige (19.00).

13 november: Frankrike–Slovakien (12.00), Sverige–Sydkorea (16.00).

14 november: Sydkorea–Slovakien (12.00), Sverige–Frankrike (19.00).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS