Sjuan Stenson jagar täten i The Open

Henrik Stenson klättrar rejält i British Open. Kan han upprepa fjolårets avslutning finns en avlägsen chans att slåss om segern igen.

ANNONS
|

Henrik Stenson har egentligen slagit bollen bra hela veckan på Royal Birkdale, men under den tredje rundan fick han till slut också lite utdelning på greenerna.

Birdies på ettan och tvåan var den perfekta starten.

En bogey på sexan bromsade upp svensken en aning, men sedan varvade han igång igen med birdies på hål 8, 12, 14 och 15. Puttningen var betydligt bättre än tidigare i veckan och en nöjd Stenson rankade efteråt rundan som en av årets bästa.

- Det var bra förutsättningar för att scora lågt och jag drog nytta av det. Det var en flygande start med två birdies direkt, säger den regerande The Open-mästaren som ligger sjua inför slutrundan.

ANNONS

"Flera bra puttar"

Efter fredagens busväder var det på lördagen i stället riktigt lättspelat på par 70-banan, som bjöd på mjuka greener och stillsamma vindar. Stenson var långt ifrån ensam om att göra många birdies. Sydafrikanen Branden Grace gick till exempel på 62 slag, den lägsta scoren någonsin i en major på herrsidan.

- Vi kunde också ha varit och nosat på den siffran. Jag satte flera bra puttar där ute, men hade också flera som var riktigt nära. Och vi lyckades inte spela 17:e (par 5:an där Stenson "bara" gjorde par) som jag hade velat.

I förra årets efterlängtade majorseger på Royal Troon avslutade Stenson med 63 slag och det lär krävas något liknande – plus svagare spel från toppduon – för att eventuellt kunna försvara titeln. Amerikanen Jordan Spieth fortsätter nämligen att spela briljant och leder på –11, tre slag före landsmannen Matt Kuchar och åtta före Stenson.

- Det är mycket möjligt att det är lite långt fram. Jag kan inte göra mer än att spela så bra som jag kan. Om vi har en möjlighet att nå hela vägen fram, det får framtiden utvisa, säger svensken som bara har två slag upp till tredjeplatsen.

ANNONS

När Stenson vann förra året gjorde han tio birdies sista dagen, efter att ha puttat bättre än kanske någonsin tidigare i karriären. Världsåttans putter får gärna vara lika het under söndagen på Royal Birkdale.

- Jag var mer aggressiv i dag. Jag har varit lite trött på hastigheten tidigare i veckan och inte riktigt kommit fram till hål. Nu känns det som att vi gav puttarna lite mer fart, jag satte några riktigt sköna puttar där ute.

Norén efter Stenson

Alex Norén, bäst av svenskarna inför helgen, hade lättare att hålla sig för skratt när puttningen kom på tal. Han spelade bra fram till greenerna, men gjorde bara en birdie (och resten par) och är delad 15:e och två slag bakom Stenson.

- 69 är en helt okej score, men jag hade behövt lite bättre för att ha en chans. Jag hade ganska många bra lägen för birdies och fick inte i någon, säger Norén, som ville sköta intervjuerna snabbt efter rundan:

ANNONS

- Jag ska iväg och putta nu innan det börjar regna.

Southport, TT:s utsände

Fakta: Ställningen i British Open

Det är en mycket amerikanskt i toppen inför sista dagens spel på Royal Birkdale. Ställningen efter tre rundor:

1) Jordan Spieth, USA, –11.

2) Matt Kuchar, do, –8.

3) Brooks Koepka, do, och Austin Connelly, Kanada, –5.

5) Branden Grace, Sydafrika, och Hideki Matsuyama, Japan, –4.

7) Henrik Stenson, Sverige, Rafa Cabrera Bello, Spanien, Dustin Johnson och Chan Kim, båda USA, –3.

...

15) Alex Norén, Sverige, –1.

ANNONS