Efter OS-silvret i Tokyo ska Sarah Sjöström jaga medaljer i dubbla mästerskap under hösten. Arkivbild.
Efter OS-silvret i Tokyo ska Sarah Sjöström jaga medaljer i dubbla mästerskap under hösten. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sjöströms beslut – satsar på dubbla mästerskap

Både EM och VM – och däremellan och efteråt ISL. Sarah Sjöström kommer att få en hektisk höst och vinter i bassängen efter klartecken från läkare.
– Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns inte något att vara rädd för, säger hon.

ANNONS

Först en pandemi och sedan ett långt skadeuppehåll efter armbågsfrakturen med efterföljande operation.

Då är Sarah Sjöström tävlingssugen.

Hon lyckades ta sig tillbaka till OS i Tokyo där hon, med tanke på skadan, tog ett bragdartat OS-silver på 50 meter fritt.

Nu planerar hon för att simma dubbla mästerskap de kommande månaderna, både EM och VM i kortbana.

"Roligt att tävla"

Det blir första gången sedan 2014 som hon ställer upp i kortbane-VM och EM i 25-metersbassäng har hon inte simmat sedan 2017.

– Jag tycker det är roligt att tävla, det är bra träning också. Det är många mästerskap som har skjutits upp och ställts in under lång tid så jag känner att jag vill ta chansen att få simma mästerskap när man får, säger hon.

ANNONS

Att det är två mästerskap på lite drygt en månad – EM i ryska Kazan avgörs den 2-7 november och VM i Abu Dhabi den 16-21 december – har med pandemin att göra. VM skulle egentligen ha avgjorts i fjol, men flyttades ett år framåt.

– Det har inte blivit så många kortbane-VM för mig, det har inte passat in i planeringen, säger Sjöström som senast, 2014, tog tre guld och ett silver och satte två världsrekord.

Mellan EM och VM ska hon simma ISL-slutspelet i nederländska Eindhoven och efter VM väntar eventuellt ISL-finalen i början av januari.

"Inga bakslag"

Armbågen är inte längre något frågetecken. Hon hade tänkt avstå halva grundserien i ISL för att rehabilitera på hemmaplan, men en röntgen visade att allt såg bra ut.

Så sedan i helgen är hon tillbaka i Neapel där grundserien avgörs.

– Man får ju lyssna på kroppen och hittills har jag inte haft några bakslag. Min ortoped har gett tummen upp och godkänt det här. Det finns fortfarande mycket jobb att göra och det är framför allt när det kommer till att bygga muskler och styrka igen, det är min rehab nu, säger hon.

Sjöström får en längre träningsperiod under oktober. Men egentligen behövs mer.

ANNONS

– Jag behöver få tillbaka pondusen i armen, min triceps är fortfarande ganska svag och den är viktig för simningen. Jag behöver egentligen en längre träningsperiod att jobba med det och bygga styrka, men jag känner för att tävla.

Fakta: Sjöströms späckade schema

23 september: grundseriematch i ISL.

2-7 november: EM i Kazan.

11-27 november: ISL-slutspel i Eindhoven.

16-21 december: kortbane-VM i Abu Dhabi.

7 januari: eventuell ISL-final.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS