Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Sjöström: "Farten finns inte riktigt"

Sarah Sjöström tog tredje raka utklassningssegern i Swim Open. Hennes 24,08 på 50 meter fritt var världens näst snabbaste tid i år.

ANNONS
|

I takt med alla mästerskapsguld och fjolårets sanslösa världsrekordslakt är förväntningarna skyhöga på Södertörnsstjärnan.

Både från omgivningen och henne själv.

Inte minst när hon får göra ett av sina sällsynta framträdanden på hemmaplan.

Segertiden 24,08 var den näst snabbaste tiden i världen i år och närmaste konkurrent, finländskan Mimosa Jallow, fick stryk med 82 hundradelar

"Vill alltid mer"

Men Sjöström har inte det där riktiga flytet.

- Man vill alltid lite mer. Jag vill alltid "persa", man är så van att slå personliga rekord hela tiden. Jag måste bara vara nöjd med att simma på de här tiderna, sade Sjöström som var 41 hundradelar över sitt eget världsrekord från VM i Budapest i fjol.

ANNONS

Med lite av ett mellanår i simkalendern – EM i augusti är årets största tävling – lägger Sjöström fokus på att lägga en bra träningsgrund inför de kommande åren, VM i Kina 2019 och OS i Tokyo året efter.

Hon har inte toppat sig fullt ut till Swim Open.

- Jag känner att jag förmodligen kommer att simma snabbare i Bergen i nästa vecka. Med några dagars vila till så kommer det nog gå ännu bättre, sade hon.

Två svenska rekord

Konkurrensen är stenhård på den kortaste frisimsdistansen. Natten till lördagen simmade australiskan Cate Campbell på 23,87, världsårsbästa och bara elva hundradelar från Sjöströms rekord, vid Samväldesspelen.

- Det var jättekul för henne, hon har haft mycket skadeproblem. Jag känner mig inte jagad, man kan inte ta något för givet på 50 fritt. Det är många som ligger där strax under 24 sekunder, sade Sjöström.

ANNONS

Sarah Sjöström har tagit tre segrar på tre dagar i Stockholm och är etta på världsårsbästalistan både på 50 och 100 meter fjäril. På söndagen avslutar hon med 100 meter fritt.

Vid sidan av Sjöström har ingen annan svensk vunnit i Swim Open ännu, däremot blev det svenska rekord både av Gustav Hökfelt (100 meter ryggsim/54,76) och Adam Paulsson (400 meter medley/4.18,09). Därmed blev de två av fem svenskar som kvalade in till EM under lördagen.

TT

Fakta: De har EM-kvalat

Här är svenskarna som hittills klarat EM-kvalgränserna i Swim Open:

Christoffer Carlsen, Helsingborg, 100 meter fritt.

Sophie Hansson, Helsingborg, 50 (förhandsnominerad) och 200 meter bröstsim.

Erik Persson, Kungsbacka, 100 och 200 meter bröstsim.

Johannes Skagius, Sundsvall, 100 meter bröstsim.

Hanna Eriksson, Jönköping, 200 och 400 meter fritt.

Victor Johansson, Jönköping, 400 och 1500 meter fritt.

Adam Paulsson, Elfsborg, 400 meter fritt och 400 meter medley.

Ida Lindborg, Malmö, 50 meter ryggsim.

Gustav Hökfelt, Neptun, 50, 100 och 200 meter ryggsim.

Sara Junevik, Falun, 50 och 100 meter fjäril.

Simon Sjödin, Neptun, 100 meter fjäril.

Sarah Sjöström, Södertörn, 50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt, är förhandsnominerad till EM.

ANNONS