Sjöström: "Barn måste få tävla när de är små"

ANNONS
|

Under sin karriär har Sarah Sjöström samlat på sig fler guld efter guldmedalj. Totalt har det blivit ett OS-guld, tio VM-guld och 15 EM-guld. En smått osannolikt facit för Sarah Sjöström som fortfarande bara är 24 år gammal.

Men det var nära att simkarriären tog slut innan den ens hade börjat.

– Min kompis simmade så då ville jag också börja, men efter bara några gånger ville jag sluta för jag tyckte inte att det var kul. Men då sa mamma och pappa att jag fick lov att fortsätta hela terminen eftersom de faktiskt hade betalt terminsavgiften. Och när terminen var slut sa mamma ”Ja, men sluta nu då”, men då ville jag inte, säger hon i senaste numret av Womens Health.

ANNONS

Sjöström som slog igenom som 14-åring passar även på att ge sin syn på tävlandet bland unga idrottare idag.

– Barn måste också få tävla när de är små. Det är så mycket snack om att barn inte ska få räkna poäng och inte tävla för att de tycker att det är jobbigt att förlora. Men man lär sig massor och utvecklas enormt av att förlora och kunna hantera det och komma igen. Och av att vinna och vilja utvecklas ännu mer. Det är de vuxna som inte kan hantera barnens resultat, säger hon.

Ska man tro Sjöström själv så kan det svenska folket räkna med fler guldjubel hemma i TV-sofforna. För den nu 24-årige simstjärnan trivs bättre med simningen och livet som elitidrottare än någonsin tidigare.

– Många frågar om jag fortfarande tycker att det är roligt och jag förstår inte vad de menar, det är ju roligare än någonsin! Jag har blivit bättre på att njuta av livet jag har nu som elitidrottare. Det håller inte för alltid, har jag tur kanske jag har tio år kvar. Jag kommer inte alltid att slå världsrekord och vara bäst i världen.

ANNONS