Dags för ett världsrekord på hemmaplan för Sarah Sjöström?
Dags för ett världsrekord på hemmaplan för Sarah Sjöström?

Sjöström: "Överraskat mig själv tidigare"

Hon har dominerat stort på hemmaplan och varit helt överlägsen de två senaste åren i Swim Open. Ännu så länge har dock Sarah Sjöström gått bet på att slå världsrekord i hemmabassängen.

ANNONS
|

Den 24-åriga supersimmaren ser fram emot tävlingen på hemmaplan i Eriksdalsbadet som startar på torsdagen och pågår veckan ut.

Det är tredje året i rad som Swim Open avgörs och ännu har ingen konkurrent varit i närheten av att lyckas besegra henne.

Nio finaler har gett nio segrar.

I fjol noterade hon världsårsbästa på sina fyra huvuddistanser (50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt) och slog svenskt rekord på båda frisimsdistanserna.

För två år sedan ställde hon upp i fem grenar och vann allt – men var besviken då hon missade världsrekordet på 100 meter fjäril med ynka fyra hundradelar.

ANNONS

"I bra form"

I fjol slog hon sex världsrekord i lång och kort bana – kan det vara dags för pricken över i på hemmaplan?

– Det skulle så klart vara kul. Jag har överraskat mig själv tidigare och känner mig i bra form, men är jag bara nära ett av mina personliga rekord här så är det väldigt bra just nu, säger Sjöström som har världsrekorden i lång bana på samtliga distanser hon simmar i Stockholm.

Efter fjolårets suveräna säsong är 2018 något av ett mellanår. EM i Glasgow i augusti är säsongens höjdpunkt, i övrigt handlar det om att lägga en bra träningsgrund inför OS i Tokyo om två år.

Så en rekordslakt i Stockholm vore överraskande. Men släpp ut Sjöström i en bassäng och de mest oväntade saker händer.

Swim Open är EM-kval för de svenska simmarna, men Sjöström är redan klar för mästerskapet.

Tunnare bakom

Bakom henne har det tunnats ut. Bröstsimsstjärnan Jennie Johansson meddelade för en månad sedan att hon lägger av och frisimmaren Michelle Coleman är axelskadad och ställer inte upp. Hon kommer ändå att få EM-biljett på både 100 och 200 meter fritt av förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

USA-baserade Louise Hansson får EM-kvala vid en GP-tävling där borta nästa helg. I stället blir namn som bröstsimmarna Erik Persson och Sophie Hansson – förhandsnominerad till EM på 50 meter bröstsim – och långdistansaren Victor Johansson de mest intressanta.

ANNONS

Ulrika Sandmark hoppas på en EM-trupp på cirka 20 aktiva och att många tar chansen i Stockholm. EM-kvalgränserna ligger på tider runt 16:e plats i Europa.

– Det är viktigt att vi har många med på EM och att vi tar ett steg framåt. Då tänker jag främst på killsidan. Det gäller att vi skapar någonting nu med tanke på OS 2020, säger Sandmark.

Fakta: Sjöströms världsrekord

Sarah Sjöströms världsrekord i långbana:

50 meter fritt: 23,67 (Budapest, 29 juli 2017).

100 meter fritt: 51,71 (Budapest, 23 juli 2017).

50 meter fjäril: 24,43 (Borås, 5 juli 2014).

100 meter fjäril: 55,48 (Rio de Janeiro, 7 augusti 2016).

ANNONS