Sjöberg: "Satsa mer på damidrotten"

I år har damerna dominerat OS i Sverige. Av elva medaljer är åtta tagna av kvinnor, såväl som Sveriges två guldmedaljer. Nu hoppas Patrik Sjöberg att en vändning av synen på damidrott kommer ske.

ANNONS
|

Nu har sista OS-dagen gått av stapeln i Rio, och det är ingen tvekan om att kvinnorna dominerat i Sverige iår.Av de elva medaljer som delats ut är åtta tagna avkvinnor.

Igår fick Sverige också sitt andra guld i OS, när Jenny Rissveds tog hem segern i mountainbike. Det första vanns av Sara Sjöström i simning, och därmedär åretstvå svenskaOS-guldbåda vunna av kvinnor.

I Nyhetsmorgon i TV4saPatrik Sjöberg att detta är ett bevis på att det är dags att satsa mer på damidrott.

- Historiskt sett har man inte tagit damidrott på samma allvar som man gjort med herrar, säger han när GP pratar med honom.

ANNONS

Han menar att kvinnor alltid stått som nummer två när det kommer till idrott. Både ekonomiskt och exempelvis när det gäller tider i hallar när de ska träna.

- Många tjejer har nog upplevt det väldigt markant. Hos sponsorer, klubbar, man prioriterar killar, säger han.

Men trots detta har det gått bra för damerna i årets OS.Igår tog alltsåJenny Rissveds OS-guld i Mountainbike. En sport som inte fått så mycket uppmärksamhet tidigare, men som Patrik Sjöberg tror kan få ett uppsving nu.

- Det var ju grymt imponerande, hon kommer dra väldigt mycket ungdomar som kommer satsa på det här, säger han.

Nu tror Patrik Sjöberg attårets OS kan vara en vändpunkt, både för synen på damidrott, men också för unga tjejer som vill satsa på idrott.

- Det vore väldigt konstigt om man inte sätter sig ner och analyserar detta, att man förstår att en dammedalj är lika mycket värd som en herrmedalj. Damerna har ju visat att de klarade av det männen misslyckades med.

ANNONS