Charlotte Kalla går för ännu ett guld på söndag.
Charlotte Kalla går för ännu ett guld på söndag.

Sista OS-loppet – då kan Kalla bli historisk

Ett OS-lopp återstår. En medalj saknas för att hon ska bli störst. Om Charlotte Kalla når pallen på den avslutande tremilen har hon tagit fler medaljer än någon annan svensk på vinter-OS.

ANNONS
|

Tidigare har Charlotte Kalla alltid föredragit fristilsåkning före klassisk stil, individuell start före masstart. Inför OS sista skidlopp, tremilen i just klassisk stil och med masstart, borde hon därför vara orolig.

Men saker och ting har förändrats den här säsongen. Kalla har inte längre något emot att starta i grupp, det visade OS-guldet i skiathlon, och när det gäller åkstil har hon nästan vänt helt.

- Det har varit ett fantastiskt OS så här långt, men jag känner mig också pepp på att ge allt och förbereda mig på bästa sätt inför tremilen. Det är himla kul att åka klassiskt just nu, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

Staven small

Hon har historiskt sett haft svårt att riktigt hävda sig på 30 kilometer under mästerskap, med bronset i Falun-VM 2015 som undantaget. Och när hon på VM i Lahtis förra året gick mot medalj, då förstördes hennes chanser av ett stavbrott i den sista uppförsbacken in mot mål.

- Det grämde mig en del, men det är sådant som händer. Det var en speciell tremil, vi var en stor klunga hela vägen. Jag tror inte att det kommer att gå så snabbt här. Man kommer att få jobba bra mycket mer, det är utslagsgivande banor.

Ett guld och tre silver har hon redan tagit under OS i Pyeongchang. Om hon når prispallen på tremilen blir hon Sveriges främsta vinterolympier genom tiderna sett till antalet vunna medaljer. I så fall en fler än skidlegendaren Sixten Jernberg som Kalla nu delar den svenska förstaplatsen med på nio medaljer.

Känns lätt

- Jag tror att chanserna är goda för att vara med och kriga på långt framme. Men jag försöker att inte tänka på medaljer, jag försöker fokusera på en bra prestation i stället. Om jag börjar fundera för mycket på placeringar, då blir det inget av det, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

Frågan är om hon har haft ett bättre utgångsläge till ett guld på en tremil tidigare. Charlotte Kalla är i sällan skådad form för tillfället, och det känner hon själv också.

- Det har varit fantastiskt att få tävla fram till nu, att kunna hålla i en bra form så här länge. Jag hoppas att kroppen verkligen ska spela på det sätt som jag önskar på söndag. Att jag kommer att ha bra med krafter kvar.

TT: Känns det lätt att åka skidor för tillfället?

- Ja, det tycker jag att det gör. Det känns som att tajmningen är väldigt bra, och det är signifikant när jag är i form. Jag har aldrig varit i form samtidigt som tajmningen inte har stämt.

Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Tidernas främsta vinterolympier

1) Marit Bjørgen, Norge, längdskidor: 14 medaljer (7 guld, 4 silver, 3 brons)

2) Ole Einar Bjørndalen, Norge, skidskytte: 13 medaljer (8, 4, 1)

3) Bjørn Dæhlie, Norge, längdskidor: 12 medaljer (8, 4, 0)

4) Ireen Wüust, Nederländerna, skridsko: 11 medaljer (5, 5, 1)

5) Raisa Smetanina, Sovjet, längdskidor: 10 medaljer (4, 5, 1)

6) Stefania Belmondo, Italien, längdskidor: 10 medaljer (2, 3, 5)

7) Ljubov Jegorova, Ryssland, längdskidor: 9 medaljer (6, 3, 0)

8) Claudia Pechstein, Tyskland, skridsko: 9 medaljer (5, 2, 2)

9) Sixten Jernberg, Sverige, längdskidor: 9 medaljer (4, 3, 2)

10) Charlotte Kalla, Sverige, längdskidor: 9 medaljer (3, 6, 0)

ANNONS