Marin Cilic firar segern mot Andrej Rubljov i Australian Open.
Marin Cilic firar segern mot Andrej Rubljov i Australian Open. Bild: Andy Brownbill/AP/TT

Cilic skrällde i Melbourne – Rubljov utslagen

Det är slutspelat för världssexan Andrej Rubljov i Australian Open. Ryssen förlorade med 1–3 i set (5–7, 6–7, 6–3, 3–6) mot 27:e-rankade Marin Cilic i tredje omgången.

ANNONS

Kroaten, som spelade final i Melbourne 2018, fick det mesta att stämma på Margaret Court Arena och förhandsfavoriten Andrej Rubljov kunde inte rå på honom.

Cilic avgjorde första set till 7–5 genom att bryta Rubljovs serve och undvek därmed ett tiebreak. I andra skulle det dock krävas tiebreak för att skilja spelarna åt – men återigen drog Cilic det längsta strået.

Rubljov stod visserligen för en stark vändning från underläge 1–3 i game till setseger med 6–4 i tredje set, men det hjälpte föga.

Cilic återtog kommandot på nytt och säkrade segern genom 6–3 i fjärde. Han ställs mot nionderankade kanadensaren Felix Auger-Aliassime i åttondelsfinal.

ANNONS

Favoriterna vidare

Som väntat gick även världstvåan Daniil Medvedev samt världsfyran Stefanos Tsitsipas vidare från tredje omgången i Australian Open.

För ryske Medvedev var det inget snack om saken. Han slog Botic van de Zandschulp, Nederländerna, i tre raka set med siffrorna 6–4, 6–4, 6–2.

Tsitsipas hade det något motigare. Greken tog de två första seten mot fransmannen Benoit Paire men tappade det tredje.

I fjärde set följdes spelarna åt, innan Tsitsipas kunde bryta Paires serve och efter två timmar och 40 minuter stå som segrare med siffrorna 6–3, 7–5, 6–7, 6–4.

Danska skrällen utslagen

På damsidan tog det däremot stopp för danska stjärnskottet Clara Tauson. 19-åringen skrällvann över sjunderankade Anett Kontaveit från Estland i andra omgången, men i tredje blev Danielle Collins, USA, övermäktig.

Amerikanskan vann med 2–1 (4–6, 6–4, 7–5) i en hyggligt tät match där Tauson tog första set.

Både ryska världstvåan Aryna Sabalenka och rumänskan Simona Halep, rankad 15 i världen, höll för favoritskapet i sina matcher.

Sabalenka förlorade första set både i första och andra omgången – och hon fortsatte på den inslagna vägen även mot tjeckiskan Marketa Vondrousova i sin tredje match i turneringen. Men återigen lyckades Sabalenka komma tillbaka och vinna med 2–1 i set (4–6, 6–3, 6–1).

ANNONS

Den tidigare världsettan Simona Halep gjorde å sin sida processen kort med 98:e-rankade Danka Kovinic från Montenegro och vann övertygande i två raka set, 6–2, 6–1.

Danielle Collins, till vänster, gratuleras till segern av Clara Tauson.
Danielle Collins, till vänster, gratuleras till segern av Clara Tauson. Bild: Hamish Blair/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS