José Mourinho och hans Manchester United är utslaget ur Champions League.

Sevilla chockade blekt Manchester United

0–0 på bortaplan i det första av två möten är ett jättebra resultat. Förutsatt att man gör mål på hemmaplan, alltså. När Manchester United väl gjorde det var det för sent. I stället är Sevilla vidare till en historisk kvartsfinal i Champions League efter 2–1.

|

Det var ingen vidare match på Old Trafford. Eller, om man ska vara ärlig: det var långa stunder en riktigt dålig match.

Efter 0–0 i Sevilla i det första mötet för tre veckor sedan fick Manchester United och tränaren José Mourinho än en gång utstå en del kritik för ett kanske väl försiktigt angreppssätt – miljardvärvningarna och ett stjärnspäckat lag till trots.

Att hålla nollan på bortaplan i cupsammanhang är dock inte sällan ett framgångsrecept. Det vet José Mourinho mer än de flesta.

Men portugisen lär bli hudflängd i såväl brittisk som internationell press efter en mer än lovligt blek insats i returmötet i Manchester – och totalt fyra skott på mål över 180 minuters speltid.

Mourinho valde att ställa upp med den väldige belgaren Marouane Fellaini som rejält mittfältsblock ihop med Nemanja Matic. Och visst, Fellaini var den som skapade både mest och bäst för United – där svenske landslagsmittbacken Victor Nilsson Lindelöf satt på bänken – i den första halvleken.

Men det var också, i princip, allt.

Arsenalvärvningen Alexis Sánchez frustade och flåsade likt stora stygga vargen, men på nytt utan att få ut särdeles mycket av värde.

Två mål av Ben Yedder

Efter en timmes spel var det alltjämt 0–0 och då byttes mittfältsstjärnan Paul Pogba – som varit rejält kritiserad av Mourinho och nu var åter efter lättare skada – in.

Och visst blev det mål.

Och visst var det en fransk inhoppare som visade vägen.

För gästande Sevilla.

Wissam Ben Yedder, som knappt hunnit beträda gräset, skickade in ledningsmålet mot ett passivt Manchester United-försvar. Där och då krävdes det två mål av United och Mourinho svarade med att sätta in både Anthony Martial och Juan Mata.

I stället nickade samma Wissam Ben Yedder in även 2–0 efter en tilltrasslad situation.

Romelu Lukaku reducerade till 1–2 i den 84:e minuten. Men det var för lite och för sent. Någon sanslös vändning som på Sir Alex Fergusons dagar var det inte tal om – Manchester United är utslaget ur Champions League. I och med att stadsrivalen City i princip redan har avgjort Premier League återstår därmed enkom FA-cupen för United den här säsongen.

Första segern på engelsk mark

För Sevilla och den tidigare kritiserade tränaren Vincenzo Montella – som tog över så sent som den 28 december – var det dock en stor triumf. Efter första segern på engelsk mark väntar klubbens första kvartsfinal i Champions League.

- Vi vet om att vi har kvaliteter och vi visste att vi skulle få våra chanser, och vi gjorde två mål, säger danske landslagsbacken Simon Kjær till Viasat.

- Vi var koncentrerade och vi trodde på det vi gjorde.

I Rom hade hemmalaget Roma ett 1–2-underläge mot Sjachtar Donetsk att försöka vända på från det första mötet. Även på Olympiastadion var det 0–0 i halvtid. I början av andra halvlek hittade dock Romas skyttekung Edin Dzeko rätt med en påpasslig yttersida mellan benen på Sjachtars målvakt Andrij Pjatov. Ett mål som tog Roma vidare till kvartsfinal tack vare bortamålsregeln.

Fakta: Så fortsätter Champions League

På fredag lottas Champions League-kvartsfinalerna vid Europeiska fotbollsförbundet Uefas huvudkvarter i Nyon, Schweiz.

Klara för kvartsfinal är: Juventus, Liverpool, Manchester City, Real Madrid, Sevilla, Roma.

På onsdagen avgörs vilka två lag som tar de sista kvartsfinalplatserna. Barcelona–Chelsea står 1–1 efter den första åttondelsfinalen i London och i Istanbul har Bayern München hela 5–0 att gå på inför returen mot Besiktas.