Schelin: "Bara ett leende på varenda jäkel"

Tidernas bästa svenska målskytt har fått slita hårt på kanten under detta VM. Men vad gör det, när man tagit sig till OS-final? – Är det vad som krävs för laget så gör jag det, säger en harmonisk Lotta Schelin.

ANNONS
|

Två maratonmatcher i rad har slitit på krafterna. Men det är en leende Lotta Schelin som möter upp GP i Rio – och hon springer gärna i 120 minuter till om det skulle krävas i morgondagens final.

– Ja, det har känts bra, för jag har kunnat bygga upp kroppen den här sommaren på ett sätt som jag inte kunnat göra på länge. Det känns så jävla gött att det har gett resultat. Då är det bara att ta slitjobbet och trycka på när det går. Framför allt när vi spelar som vi gör, det är inte så mycket offensiv fotboll som man är van vid.

ANNONS

Nej, det är defensiven som tagit Sverige till landslagets största match genom tiderna. Och straffarna såklart. Lisa Dahlkvist har avgjort två gånger i rad, och även Lotta Schelin har varit stensäker från straffpunkten, trots att hon sett utpumpad ut i slutet av matcherna.

– Då kände jag inte av tröttheten. Det var inga problem över huvud taget. Och de här straffsituationerna har varit så … coola liksom. Det har varit ett sånt fantastiskt fint go i laget och man har verkligen känt alla bakom sig. Så det blir inte ens jobbigt. Pia undrade med åtta minuter kvar senast om jag orkade, och jag tänkte bara att jag ska ju ta en straff. Tror fan att jag får orka då.

Vad är den viktigaste faktorn som gör att ni tagit er ända till final?

– Vi har sån bredd i laget. Varenda spelare skulle kunna gå in och göra det bra. Alla har en viktig roll i sina klubblag och gör det bra och det är exakt det som krävs för att det ska kunna bli en schysst nivå internationellt. Man har inte råd att ha spelare som inte håller.

Blir det samma taktiska upplägg mot Tyskland?

– Jag vet inte, Pia brukar alltid ha något ess i rockärmen, så någon förändring blir det nog. Och skulle det bli en straffläggning, med den känslan vi har för straffar nu, då är det inte något vi är rädda för. Så det kan man också ta med när man lägger upp taktiken.

ANNONS

Finns det något som skrämmer er efter vad ni gått igenom här?

– Nej. Och vi får vara glada att vi har ett läge där vi kan slå ur underläge och inte har något att förlora. Det är något vi gillar, det får man ändå säga. Vi har väl aldrig varit superbra när vi varit storfavoriter. Så det är bara att omfamna det, och det gör vi ganska bra tycker jag. Jag menar, straffläggning på Maracana mot Brasilien och det är bara ett leende på varenda jäkel.

Och detta blir din karriärs höjdpunkt?

– Jag vill väl tro det. På förhand är det absolut det. Sedan får vi se, men jag har ingen anledning att göra något annat än att njuta till fullo av det här.

ANNONS