Sebastian Samuelsson ordnade en svensk dubbelseger när han vann herrsprinten i Östersund efter Hanna Öbergs seger i damloppet i världscuppremiären.
Sebastian Samuelsson ordnade en svensk dubbelseger när han vann herrsprinten i Östersund efter Hanna Öbergs seger i damloppet i världscuppremiären. Bild: Anders Wiklund/TT

Samuelsson: "Bästa loppet i karriären"

Sebastian Samuelsson gjorde som Hanna Öberg och vände ett distansmisslyckande till en sprintsuccé. Felfritt skytte och snabbast åktid gav karriärens andra individuella världscupseger.
– Det är nog det bästa loppet i karriären, säger 24-åringen.

ANNONS

De svenska bommarna haglade på vallen i både damernas och herrarnas distanslopp i världscuppremiären på Östersunds skidstadion.

Mindre än ett dygn senare stämde det bättre för de flesta av hemmaåkarna.

Efter Hanna Öbergs bomfria seger på 7,5 kilometer stod Sebastian Samuelsson för samma insats på tio kilometer efter att också ha skjutit fullt i både liggande och stående skyttet.

– Det är nog det bästa loppet i karriären. Jag är väldigt offensiv i spåret, öppnar hårt och tycker att jag blir trött, men lyckades uppenbarligen hålla farten bra ändå, säger Samuelsson.

Slapp extrarunda

Sebastian Samuelsson var snabbast redan till den första mellantiden och hade till slut även den bästa åktiden totalt.

ANNONS

Med vetskap om att noll bommar skulle räcka väldigt långt gled han in till det sista skyttet, sköt fyra träffar och – till slut även en femte.

– Det kändes väldigt bra. Det kändes som att det var en "kantare" där. Jag är väldigt glad att det satt och vände tillbaka huvudet och kollade en extra gång att jag verkligen skulle slippa straffrunda.

Det räckte till karriärens andra världscupseger, efter debutsegern i jaktstarten i Kontiolax i början av december förra året.

Det var inte helt lätt att tro efter de sex missade skotten i distansloppet dagen innan.

– Jag ältade det ett tag, det gjorde jag. Men till slut lyckades jag släppa det. Sedan var jag ganska nervös i morse, mer än i går tyckte jag, men jag lyckades ställa om fokus på rätt saker, det var väldigt bra, säger Sebastian Samuelsson.

Närmast bakom honom återfanns två norrmän. Vetle Sjåstad Christiansen blev tvåa, 11,8 sekunder från segern och de senaste tre årens världscupvinnare Johannes Thingnes Bø blev trea ytterligare 0,4 sekunder bakom.

– Jag är otroligt nöjd. Det är en av mina bästa sprintar, genomföringsmässigt. Sen har jag ju vunnit sprintar med tio träff tidigare då formen varit sämre, men detta var toppnivå, säger Johannes Thingnes Bø.

ANNONS

TT: Även Sebastian kallar det för ett av de bästa loppen i karriären.

– Det förstår jag. Det var prickfritt. Det är inget att ändra på egentligen. Ska han fixa något är det väl att skjuta som (italienskan) Dorothea Wierer när hon är som bäst, då hade vi snackat om ett helt perfekt lopp, säger norrmannen.

"Osäker i skyttet"

Sebastian Samuelsson är inne på samma linje. Trots snabbast åkning och felfritt skytte finns det mer att hämta just på skjutvallen.

– Ska jag vara lite kritisk skjuter jag lite långsamt, jag är lite osäker i skyttet även fast jag sätter dem. Men nu kan jag släppa ner axlarna lite och skjuta med mer flyt, säger han.

Till skillnad från den svenska uppvisningen i damsprinten var de svenska herrarna näst efter segraren dock betydligt längre ifrån pallen.

Jesper Nelin blev 30:e som näst bäste svensk medan regerande världsmästaren Martin Ponsiluoma sköt bort sig helt med fyra bom redan i första skyttet (fem totalt).

Svenskarna får en ny chans på hemmaplan redan på torsdag, när världscupen i Östersund fortsätter med nya sprintlopp.

Fakta: Sebastian Samuelsson

Född: 28 mars 1997 i Katrineholm.

Från: Flyttade från Malmköping till Sollefteå som nioåring.

Klubb: I 21 IF.

Främsta meriter: OS 2018: Silver i jaktstart och guld i herrarnas stafett. VM 2021: Silver i jaktstart, silver i herrarnas stafett, brons i mixedstafett och brons i singelmixedstafett. Två individuella segrar i världscupen och ytterligare fyra pallplatser. Sexa i totala världscupen 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS