Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180306-skidskyvcsamuelsson-630626_se.gp_1.jpg
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Samuelsson bojkottar – Pichler av annan åsikt

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson avstår världscupavslutningen i Tiumen, Ryssland, om två veckor. 20-åringen följer Tjeckiens, Kanadas och USA:s bojkottande exempel – men får inte fullt stöd från svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Under Sydkorea-OS var skidskytten Sebastian Samuelsson inne på att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland.

Nu har 20-åringen bestämt sig för att stanna hemma från tävlingarna i Tiumen den 20–25 mars.

"Nationer utan en fungerande antidopningsorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå. Dessutom orolig för säkerheten både för mig själv och för de dopningstester som lämnas i Ryssland", skriver han på Twitter och motiverar sitt beslut ytterligare i en intervju med Expressen:

Det är ett självständigt beslut, men jag känner ändå ett starkt stöd från övriga i landslaget, säger Samuelsson till tidningen.

Samuelsson, som finns med i truppen till helgens tävlingar i Kontiolahti, Finland, lämnade Pyeongchang med karriärens två första OS-medaljer i bagaget: stafettguld och silver i jaktstarten.

Hanna Öberg, guldmedaljör i Pyeongchang, planerar däremot att tävla i Tiumen.

Det är en jätteknepig fråga, men jag stöttar Sebastian helt och håller med honom i mycket. Sedan känner jag samtidigt att jag vill tävla, jag har inte gjort det så mycket i år. Och jag vet inte om det ska vara upp till oss åkare, det är (de nationella) förbunden och IBU (internationella skidskytteförbundet) som ska se till att det fungerar på rätt sätt, säger hon till TT.

Sveriges tyske förbundskapten Wolfgang Pichler håller inte helt med Samuelsson i hans beslut.

Jag har en annan åsikt men jag stöttar honom om han tror att det här är bättre för sporten. Vi lever i en demokrati och om han vill bojkotta så borde han göra det. Vill han inte åka ska han inte åka, säger Pichler till Expressen.

Mest läst