Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Så såldes EM-budgeten in till politikerna

Göteborgs politiker fick veta att kalkylen var realistisk och den ekonomiska risken liten. Då sade man ja till en ansökan om att arrangera EM. Tre år senare har budgeten visat sig vara fullständigt felaktig.

Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet bestämde sig Göteborg och Co och Got event för att man ville söka EM i ridsport. Under 2013 togs en budget togs fram och presenterades för stadsledningskontoret. Man påpekade också att ”möjligheterna att få evenemanget bedöms öka avsevärt” om Göteborg tog på sig totalansvaret – det vill säga tog all ekonomisk risk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Innan politikerna i kommunstyrelsen fattade beslut om att göra en ansökan fick stadsledningskontoret i uppdrag att granska budgeten som Göteborg och Co och Got event gemensamt arbetat fram. 2014 skriver Stadsledningskontoret i sin bedömning att ”kalkylunderlagen som ligger till grund för ansökan bedöms vara realistiska” samt att den ”ekonomiska risken bedöms som liten”.

LÄS OCKSÅ: Got event anklagas för att ha ignorerat instruktioner

Den enda risken man nämner i sin granskning av budgeten är biljettintäkterna – som man menade är beroende av vädret.

Så här tre år senare står det klart att vädret var det minsta problemet. I stället har kostnaderna skenat på en rad punkter, och publikintäkterna blev klart lägre än förväntat – trots att vädret var fullt godkänt.

Lotta Nibell är vd på Got event. Hon var dock inte själv med och tog fram den kalkyl som sedan såldes in hos stadens styrande och som senare visat sig vara fullständigt felaktig. Då hade hon ännu inte börjat.

LÄS OCKSÅ: Kostnaden femdubblad – extern granskning tillsätts

–  Eftersom evenemanget är unikt och aldrig tidigare genomförts mitt inne i en stad fanns inget att jämföra med. Vi  borde ha lagt ännu mer tid på förstudie och scenarioplanering. Arrangörsskap, affärsmodell och riskspridning bör också diskuteras vid framtida världsevenemang. Omvärlden har förändrats och det krävs andra modeller där de som gagnas också är med och bidrar samt att risken sprids på fler parter säger hon.

Så hur kunde man räkna så väldigt fel? Enligt budgeten skulle arrangemanget gå jämnt upp – facit blev ett underskott på minst 55 miljoner. Nibell menar att de flesta av kostnaderna beror på saker utanför arrangörernas kontroll, som ökade säkerhetskostnader och förändrade förutsättningar för ridsportstävlingar, där bland annat antalet hästar utökats. En annan orsak till de skenande kostnaderna är upphandlingarna som gjorts, där kommunen tvingats betala mer än man tänkt sig, delvis på grund av att man varit sent ute – något som tidigare kritiserats. Och faktum kvarstår: Den kalkyl som stadsledningskontoret ansåg vara realistisk och riskminimerad visade sig vara motsatsen.

–  Ursprungsbudgeten gjordes så gott det var möjligt utifrån då kända faktorer, men sedan är det mycket som har hänt. Det har varit en föränderlig tid och exempelvis säkerheten har ju dragit iväg med tanke på de terrorattentat som har varit i Europa, säger Nibell.

Vad känner du och Got event för ansvar för att det blev så fel?

– Det är klart att vi känner ett jättestort ansvar. Vi har stora avvikelser både på intäkts-och kostnadssidan och kommer självklart analysera båda. Vi kan konstatera att EM blev väldigt lyckat på många sätt, men att vi måste också syna affärsmodellen. Det blev en stor avvikelse och de som tjänar mest på arrangemanget, som näringslivet, är de som tar minst risk. Man kanske kunde haft med dem i något slags konsortium och delat på det. Och så tror jag det behövs någon form av garanti från staten, för det är alltid en stor risk när man arrangerar stora mästerskap, säger Lotta Nibell.

Vilket alltså är motsatsen till vad politikerna fick höra när beslutet att göra en ansökan fattades 2014.

Läs mer om Rid-EM
Mest läst