Sävehof tar guld - men dags för ett varnande finger

I Malmö arena tar Sävehofs damer på lördagen sitt nionde raka SM-guld i handboll. Allt annat vore en hejdundrande skräll. Dock ska ett varningens finger sättas upp i den skånska sommarluften.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

H 65 Höör har precis allt att vinna. Precis allt. Den mittskånska klubben som slutade fyra i serien är i sin första SM-final någonsin.

Det finns ingen (möjligen med något klubblojalt undantag) som tror att Höör ska rubba Sävehof.

Just därför har de chansen.

För Sävehof är det precis tvärtom.

Idrottsklubben från Partille är i sin tolfte raka SM-final – i tio av dem har klubben gått segrande ur striden. Sävehofs facit är milt uttryckt imponerande – på damsidan är man sedan 2006 giganten inom Svensk handboll.

Därmed har Sävehof, om inte allt så en hel del, att förlora vid en förlust.

ANNONS

Även om risken för finalförlust förvisso närmar sig för varje gång så finns det inget i historiken mellan lagen som talar för att det skulle bli så.

Sedan den 14 november 2011 (säsongen då skåningarna gick upp) har Sävehof och Höör mötts 18 gånger i högsta serien eller i slutspelet.

Sävehof har vunnit samtliga utom en. Den slutade oavgjort. Enda orosmolnet var att matchen var den näst senaste som lagen spelade mot varandra.

Först som sist – Höör är inget dåligt lag.

Klubben är i final av en anledning (de slog ut serietvåan Lugi) och det är bara några veckor sedan stjärnan Cassandra Tollbring och hennes lagkamrater spelade Europafinal (Challenge Cup) där de föll mot Zagreb.

Dock. Sävehof har styrkan, bredden och traditionen. Om nerverna bara hålls i styr så ska de ta det här. Allt annat vore som sagt en skräll.

Ska man döma av fredagens träning i Malmö arena verkar dock harmoni råda i det Sävehofska lägret. Det var lekfullt, avspänt med många skratt. Samtidigt fanns förstås spänningen där. Lita på att det är ett oerhört taggat lag som vid lunchtid på lördagengår ut till sin tolfte final.

ANNONS

Hur det än går i finalen så måste Sävehof fortsätta att bygga för framtiden.

När slutsignalen ljuder i så är det också flera tongivande spelare som tackar för sig, Jamina Roberts, Johanna Bundsen, Elin Enhörning för att nämna några.

Samtidigt finns ett antal lovande och rutinerade spelare som Sävehof har knutit till sig och som kommer att fortsätta den stolta svartgula vinnartraditionen.

Det är bland annat det som imponerar med Sävehof.

Säsong efter säsong dräneras klubben på stjärnspelare och får mer eller mindre bygga upp ett nytt lag. Säsong efter säsong tar man sig ändå till final. Det måste man lyfta på hatten för – oavsett det blir guld i dag eller inte.

Hur det blir för Alingsås återstår att se, att besegra Kristianstad blir en oerhört tuff uppgift. Men Franzéns gossar såg pigga ut på fredagens träning och det vore väldigt roligt om de kunde upprepa guldreprisen från 2014.

ANNONS