Säkerheten bakom kulisserna på matchen

ANNONS
|

Vid måndagens match arbetade mellan 100-150 poliser, 43 ordningsvakter, 43 publikvärdar, 13 sjukvårdare, sex brandvakter och två hundförare, plus nio publikvärdar och två ordningsvakter som Malmö FF hade med sig till Göteborg. Redan under dagen fick de ansvariga information om att MFF-klacken planerade bränning av 100-150 bengaler vid matchstart och/eller i inledningen av andra halvlek.

- Polisen har varit tydlig, de kommer inte att se mellan fingrarna om det blir för mycket pyroteknik. Det här blir en match att lite markera, sade Mike Sahlénius inför matchen.

Arenabefäl Martin Fredman informerade poliser och ordningsvakter att första gången tar de ut spelarna och avvaktar men blir det en andra gång kommer de att fundera på att avbryta matchen helt. På förmötet betonades därför vikten av visitation vid entrén och de ansvariga tog beslutet att flytta hundförarna till bortaklackens entré för att förebygga så mycket som möjligt.

ANNONS

Vid visitationen greps två personer, en man med två bengaler och en kvinna med en bengal i bh:n. Kvinnan hade på Smålandsgatan blivit ombedd att ta in bengalen och accepterat, men greps för brott mot ordningslagen i entrén.

- Hon skulle åka till New York om 14 dagar och jobba och inser nu att hon inte kommer kunna åka med den här brottsbelastningen. Det här visar att det inte verkar vara så planerat, säger Martin Fredman.

Fredman följde händelserna före och under matchen från ledningshytten på Gamla Ullevi tillsammans med de båda klubbarnas säkerhetschefer och övriga ansvariga för arrangemanget. Med hjälp av de 42 fasta kameror som finns på och utanför arenan har de koll på nästan varje rörelse på läktaren och de såg hur bengalerna placerades ut längs hela kortsidan i Malmöklacken före matchstart. Det var också Martin Fredman som beordrade domare Michael Lerjéus att ta lagen av planen när eldningen började, samtidigt som hela övriga arenan buade ut brännarna.

Med hjälp av ordningsvakter, publikvärdar och polis kunde fem av de personer som eldade bengaler identifieras och de kommer att lagföras. I samband med eldningen kastades ett knallskott från en IFK-supporter ner mot Malmöklacken – den mannen greps direkt av civilpolis på läktaren, som fick applåder från publiken.

ANNONS

Efter matchen var ändå frustrationen stor över problemet med pyroteknik.

- Jag vet att de gör ett bra jobb i visitationen, men det är ju det – hur gör vi för att bromsa det? Det är ändå enorma mängder som kommer in, säger Malmö FF:s säkerhetsansvarige Peter Narbé.

Trots frustrationen var samtliga – klubbarnas säkerhetschefer, polis, ordningsvakter, publikvärdar, fotbollförbundet – nöjda när högriskmatchen summerades på eftermötet. Alla lyfte fram den goda stämningen både på planen och på läktarna, och att det varit lugnt på stan både före och efter matchen – trots att lagens supportrar laddade upp på pubar med bara 150 meters mellanrum.

- Om jag ska glädja mig åt någonting är det att vår klack skötte sig exemplariskt. Deras attityd var lugn under hela matchen, säger Mike Sahlénius, som tror att flera orsaker ligger bakom IFK-klackens skötsamhet.

- Det handlar mycket om show off force och det fick dem redan på Friends senast. Sedan har de fått mycket dålig feedback internt och från alla runt omkring, säger han.

ANNONS