Ryssland medger dopningskonspiration

ANNONS
|

–Det var en institutionell konspiration, säger Rusadas tillförordnade ordförande Anna Antseliovitj till New York Times.

Antseliovitj, och andra representanter, hävdar däremot fortfarande att dopningen inte varit statligt sanktionerad. Myndighetstoppar ska inte ha varit involverade.

Putin medgav problem

Tidigare i december medgav Rysslands president Vladimir Putin att landet har problem med dopning och att alla fall ska utredas.

Detta sedan Internationella antidopningsorganisationen Wadas utredare Richard McLaren konstaterat att över 1000 ryska idrottare, i mer än 30 olika idrotter, dopat sig mellan 2011 och 2015.

Säkerhetstjänsten inblandad

Enligt rapporten ska dopningen ha varit statsstödd, bland annat ska säkerhetstjänsten ha svarat för utbyte av dopningsprover under OS i Sotji.

ANNONS

Sedan tidigare har flera av de absolut främsta ryska åkarna pekats ut som dopade. Och enligt ryska R-sport sakans samtliga av de utpekade åkarna iRysslands trupp till Tour de Ski.

Namnen som har pekats ut är stjärnornaAlexander Legkov och Maksim Vylegsjanin, samtJevgenia Sjapovalova, Julija Ivanova, Aleksej Petuchov och Jevgenij Belov. Ingen av de sex åkarna finns med i Rysslands trupp till den prestigefyllda tävlingenTour de Ski. Det stod klart när truppen presenterades på tisdagen, enligt den ryska sajtenR-Sport.

ANNONS