Foto: TT
Foto: TT

Ryska ursäkten efter dopningskandalen: "Vill be om ursäkt"

Ryssland är bannlyst från friidrotts-VM i London efter den dopningskandal som fått mängder av aktiva avstängda. Dagen innan mästerskapet kommer nu en ursäkt från det ryska friidrottsförbundets ordförande. – Jag vill be om ursäkt till alla atleter som har fått guld- och silvermedaljer snattade från dem, säger Dmitry Shlyakhtin.

ANNONS
|

Inga aktiva kommer bära den ryska landslagdressen på Olympiastadion i London i år. Sedan det avslöjats att Ryssland sysslat med omfattande, statsledd, doping av sina aktiva har landet uteslutits från de stora mästerskapen.

Varken på OS i Rio i fjol eller på inomhus-EM tidigare i år fanns ryska representanter på plats. London är inget rundantag. De 19 ryska atleter på plats i London tävlar under neutral flagg med strikta regler på sig. Inget de gör eller har på sig får påminna om att de är ryska. Att färga hår eller naglar i landets flagga är exempelvis förbjudet.

"Vill be om ursäkt till alla atleter"

Nu kommer en vändning på den ryska dopning-skandalen. På Internationella Friidrottsförbundets, IAAF, kongress dagen innan mästerskapet kom det ryska friidrottsförbundet med en ursäkt.

ANNONS

– Jag vill be om ursäkt till alla atleter som har fått guld- och silvermedaljer snattade från dem, säger Dmitry Shlyakhtin, förbundets ordförande, enligt BBC och fortsätter:

– Jag kan försäkra er om att vårt nya lag kommer kämpa mot dopning och det som hände kommer inte hända igen.

Detta är första gången som det ryska friidrottsförbundet officiellt ber om ursäkt för sitt agerande. Ursäkten hyllades av ordföranden för den grupp på IAAF som granskar rysk dopning, Rune Andersen, som beskrev uttalandet som "ett viktigt steg".

ANNONS