Ryska stjärnorna dopade

ANNONS
|

Det är Expressen som avslöjar att de tre ryssarna, som tillhör den absoluta världseliten inom längdskidåkning, är med på den dopningslista som presenteradesi den så kallade McLaren-rapporten från den internationella antidopningsbyrån Wada.

Rapporten gör gällande att det skett ett mycket omfattande fuski Ryssland och att över 1 000 ryska idrottsstjärnor har dopat sig - men kommit undan. Tills nu.

Tolv av ryssarna på den omfattande listan ska ha tagit OS-medaljer i Sotji 2014 - där Alexander Legkov ochMaksim Vylegsjanin slutade etta respektive tvåa på femmilen.

Sifferkoder avslöjar namnen

Åkarna är inte namngivna utan anges med sifferkoder i den bevisning som lagts fram i McLaren-rapporten - däremot finns en bilaga där namnen bakom siffrorna framgår, enligt Expressen. Den visar attbåde Legkov ochVylegsjaninsamt toppåkaren Nikita Kriukov lämnat positiva dopningsprover - som rapporterats som negativa.

ANNONS

Alla tre finns också med på "Sochi Duchess List" som enligt McLaren-rapporten innehåller de åkare som före OS i Sotji lämnade in rena urinprov som senare skulle användas vid eventuella dopningskontrollerunder själva mästerskapet.

Åkarna på den listan ska också ha tillhört de som skulle få ta del av "Rodtjenkos cocktail" som innehöll tre anabola steroider samt starksprit.

Wada vill inte bekräfta

Wada vill dock inte bekräfta Expressens uppgifter kring kopplingen mellan namnen och sifferkoderna i bevisdokumenten.

– Vi håller på att gå igenom alla tekniska frågor om rapporten, det är vår juridiska avdelning som sköter det. Vi kan inte ge ett svar just nu, säger kontaktpersonen Maggie Durant.

Enligt tidningens uppgifter riskerar nu hela det ryska laget att stängas av och därmed missa VM i finska Lahtis, som startar 22 februari.

Ingen av de tre ryska åkarna har erkänt sig skyldiga till dopning.

ANNONS