Ryska pudeln efter dopingskandalen: "Vi skäms"

Den senaste tidens avslöjanden gällande dopinng bland ryska atleter har väckt stor uppmärksamhet. Nu går den ryska idrottsministern ut och vädjar om att man ska få delta i OS i Rio. – Allvarliga misstag har gjorts av federationsledningen, tillsammans med atleter och tränare. Vi skäms för dem, säger Vitaly Mutko

ANNONS
|

Den ryska idrottsministern Vitaly Mutko har gått ut och vädjat om att landets atleter ska tillåtas att delta i OS i Rio, samtidigt bad han om ursäkt för de missvisande idrottare som åkt fast för dopning. Det skriver han i en artikel som publicerats i brittiska Sunday Times, rapporterar Reuters.

Tidigare i veckan uttalade sig den ryska före detta laboratoriechefen Grigorij Rodtjenkov i en intervju med New York Times att minst 15 av de ryska medaljörerna vid OS i Sotji 2014 var dopade. Bland dem finner man OS-guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov.

– Folk firade de olympiska mästarna, medan vi satt och bytte ut deras urin, sade Grigorij Rodtjenkov sade han till New York Times.

ANNONS

Ifjol stängdeInternationella friidrottsförbundet (IAAF) av det ryska friidrottsförbundet stängdes av från internationellt tävlandeefter att flertal ryska idrottare åkt fast för att ha använt otillåtna prestationsförhöjande-ämnen.

Nu är det bara tre månader kvar till OS i Rio och myndigheterna i Moskva försöker att avstängningen upphävd så att friidrottarnakan tävla i sommar.

– Allvarliga misstag har gjorts av federationsledningen, tillsammans med idrottareoch tränare. Vi skäms för dem, säger Mutko till Reuters och fortsätter:

– Vi är väldigt ledsna att idrottarna som försökte lura oss, och världen, inte åkt fast tidigare. Vi är ledsna eftersom Ryssland är hängivna till att hålla den högsta standarden i sport och motsätter sig allt som hotar de Olympiska värdena.

Ryssland är tillvidare avstängda från alla grenar efter att en insatt kommission från WADA avslöjade omfattande doping bland ryska idrottare.

I en intervju med BBC radio säger WADAs president Craig Reedie att det är "högst osannolikt" att Rysslands antidopningmyndighet förklaras förenlig med de internationella reglerna i tid för OS i Rio.

Ryssland kommer att försöka övertyga IAAF om man har tagit de nödvändiga åtgärderna inför OS - men det är i nuläget oklart om det blir något RIO alls för de ryska friidrottarna.

ANNONS