Rysare i Falsterbo sedan Fredricson tappat stigbygeln – och segern

Avgörandet i Falsterbo Grand Prix blev en riktig rysare – Peder Fredricson tappade ena stigbygeln och därmed segern. Men han slutade ändå tvåa, bara 46 sekunder efter vinnaren Steve Guerdat, Schweiz.

ANNONS
|

Avgörandet i Falsterbo blev en rysare. Plötsligt tappade Peder Fredricson ena stigbygeln – och därmed troligen segern.

– Jävlar, tänkte jag och trodde att jag skulle åka i backen. Är faktiskt lite stolt över att jag fortsatte och inte gav upp.

Det var i omhoppningen, i slutet av banan, som dramat skedde.

Peder Fredricson jagade schweizaren Steve Guerdat, men efter en knappt en minut på banan hände det, Peder tappade vänster stigbygel.

– All In hoppade väldigt högt och efter hindret for jag upp ur sadeln och i den vevan gled foten ur stigbygeln och jag tappade balansen. All In är inte ideala hästen att tappa en stigbygel på eftersom han lätt reagerar på en oväntad händelse, säger Fredricson och fortsätter:

ANNONS

–Jag är glad och lite stolt över mig själv för att jag fortsatte att kämpa i det läget, säger han.

Utan missen hade Peder Fredricson troligen vunnit den titel han så hårt eftertraktade. I mål var han bara 46 hundra delar efter Guerdat, guldmedaljör i OS 2012.

– Vad ska man säga, mitt mål var att vinna. Jag inledde med en superrunda och fram till att jag tappade stigbygeln kändes det bra. Men det är som det är, inget jag kan göra något åt, säger Fredricson som dock kan glädja sig åt att andraplatsen gav honom 400000 kronor i prispengar.

Men hoppstjärnan fick faktiskt mer än så.

Ett bra besked.

– Med tanke på EM har jag under senare tid fått flera bra svar från de femstjärniga tävlingarna. All In som haft en infektion nyligen har bra värden igen, vilket märktes tydligt i dag, säger han.

Det blev flera svenska framgångar under Falsterbos sista stora tävling.

Henrik von Eckerman dubbelnollade, tiden räckte till en fjärdeplats.

– Cantinero kunde inte ha hoppat mycket bättre, det var jag som inte fick till det riktigt, säger von Eckermann självkritiskt.

Den stora överraskningen stod Fredrik Jönsson för, en ryttare som mer eller mindre halkade in i Grand Prixen. I grundomgången på hästen Coldplay hade han bara ett retligt tidsfel och red sedan felfritt vilket ledde till en sjundeplats.

ANNONS

Jönsson var glad – men gladast var Steve Guerdat som länge drömt om att vinna tävlingen.

Han var inte sen att hylla publiken.

–Sponsorer och VIP-folk i all ära. Men det är de verkligt hästintresserade, de som kommer hit trots att det är kallt, blåser och regnar som gör att vi kan hålla på med sporten. En eloge till dem, sa vinnaren.

ANNONS