Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170912-ibupptaktstraffrudd-528836_se.gp_1.jpg
Storvretas Alexander Rudd kämpar för att komma tillbaka på högsta nivå efter fyra hjärnskakningar.

Rudd kämpar mot huvudvärken: Vill inte ge upp

Fyra hjärnskakningar på fem år och hjärnhinneinflammation på det. Men trots huvudvärken kämpar innebandystjärnan Alexander Rudd vidare.

Storvretas och svenska landslagets stjärna säger att han inte haft en hel träningsvecka sedan den olyckliga hjärnskakningen i november i fjol då han krockade med en motspelare. Det var hans fjärde hjärnskakning på fem år och i stället för VM-spel blev det början på en kamp mot huvudvärken. Det blev inte bättre av att han drabbades av hjärnhinneinflammation för två månader sedan.

- Det är klart att det är fruktansvärt tungt, dygnet runt egentligen och vissa dagar är det mycket värre. Då kommer jag inte ur sängen. Jag vill så gärna tillbaka, det sportsliga är en del, men också tillbaka till ett normalt liv, säger 25-åringen i samband med innebandyns upptaktsträff inför säsongen.

- Jag lever på hoppet, att de värsta dagarna ska bli färre och att jag ska kunna komma upp i min gamla nivå.

Landslagsspel i helgen

Rudd är trollgubben med den okonventionella spelstilen, bland annat har han en näst intill felvinklad klubba. Han har varit med och vunnit SM-guld med Falun (2013) och med Storvreta (2016) och VM-guld med svenska landslaget 2012 och 2014.

Han säger att han är ganska lättränad, fysiskt, och har en bra grundkondition som gjort att han ändå har kunnat fortsätta spela trots att han inte kan träna fullt ut. Han var exempelvis med landslaget i den senaste helgens två landskamper mot Finland.

- Men visst har jag gått ned mig, jag ligger inte där jag vill vara. Mitt mål för säsongen är att kunna göra mig själv rättvisa på så hög nivå som möjligt och komma så nära ett huvudvärksfritt liv som möjligt.

"Satsar på guld"

Läkarna säger att det inte är någon fara för honom att fortsätta träna och spela matcher.

- Jag har fått godkänt. Tyvärr finns det ganska dålig forskning på hjärnskakningar, så jag får inga bra svar. De svar jag får är att jag kan bli bra i morgon, om tio år eller kanske aldrig bli bra. Så jag känner mig ganska maktlös.

Superligasäsongen startar i nästa vecka. Då satsar Rudd och hans Storvreta högt, som vanligt.

- Vi satsar på guld. Vi har vunnit mycket, många i laget har varit med och vunnit mycket, både SM-guld och VM-guld, så vi spelar för att vinna. Det är det enda som gäller, säger han.

Fakta: Alexander Rudd

Ålder: 25 år.

Klubb: Storvreta sedan 2014.

Tidigare klubbar: Sandviken, RIG Umeå, IBF Falun.

Landslaget: 46 matcher, 50 poäng. Två VM-guld.

Mest läst