Rubrik

ANNONS
|

Med sju minuter kvar att spela var ställningen i Champions League-kvalmatchen 2-2 och IFK med hjälp av fler bortamål vidare till nästa omgång. Då dömde den skotske domaren Charles Joseph Richmond straffspark för FC Basel. Det avgjorde matchen.

I situationen som föranledde domslutet nickade Basel-mittfältaren Ivan Ergic en hörna på Hjalmar Jonsson, och Richmond tyckte - efter någon sekunds tvekan och en lång blick ut mot en av de assisterande domarna - att IFK-försvararen stoppat bollens väg med sin arm. Reprisbilderna visade tydligt att Jonsson fick bollen i huvudet. Ergic tog hand om straffen själv och satte bollen högt i mål. Han gjorde även 4-2 på tilläggstid och satte punkt för Blåvitts Europaresa.

ANNONS

- Det är ingen straff, jag får ju bollen i huvudet. Domaren säger till mig att jag har armen där, och att det är därför han dömer så. Men jag hade den bara i närheten, den är ju aldrig när mig. Han sa: "your arm was there". sa Hjalmar Jonsson förvivlat efteråt.

Niclas Alexandersson, IFK Göteborgs lagkapten, var snabb med att rusa fram till domaren när han blåst.

- Jag gick fram lugnt till honom för att prata. Jag säger till honom att jag hoppas att han är säker på sitt beslut, annars är det riktigt tråkigt. Två mål ska egentligen räcka för oss, men tyvärr klarar vi inte av det.

Sportchefen Håkan Mild punktmarkerade Richmond efter slutsignalen, gick fram till honom för att försöka prata med honom. Han använde sig av samma retorik som Alexandersson.

- Jag sa att "jag hoppas att du är 100 procent säker".

Det enorma publiktrycket - framför allt från hemmaklacken bakom Christensens mål - påverkade Richmonds omdöme, enligt Mild.

- Han klarar helt enkelt inte av det, han fixar det inte. Nu hoppas jag att han inte får döma några fler internationella matcher alls.

Ska ni gå vidare med detta på något sätt?

ANNONS

- Jag vet inte vad vi kan göra, men jag har i alla fall sagt till delegaten vad jag tycker.

Pontus Wernbloom kom med tårar i ögonen ut till medierna efteråt.

- Tomt. jag vet inte vad jag ska säga. Allt känns bara tomt.

ANNONS