Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/9

”Ronnie var min generations Zlatan”

För snart 39 år sedan kraschade racerstjärnan Ronnie Peterson rakt in i de svenska vardagsrummen. Miljontals tv-tittare såg hans bil förvandlas till ett eldhav. En av dem var då nioårige Henrik Jansson-Schweizer. I dag är han regissör och har gjort en film om sin barndoms idol – som dog på operationsbordet dagen efter olyckan. – Ronnie var min generations Zlatan, säger han.

Frågan om varför han gjort en film om den världsberömde svenske formel 1-föraren besvarar han med en motfråga:

– Varför har ingen gjort en film om Ronnie Peterson tidigare? Ju längre jag har tagit mig in i den här fascinerande historien, desto oftare har jag ställt mig just den frågan. Ronnie Peterson är tveklöst en av våra största sportprofiler genom tiderna, säger han.

I filmen Superswede som har biopremiär den 16 augusti har Nina Kennedy en central roll.
Hon är dotter till Ronnie Peterson och hade en dryg månad kvar till treårsdagen när hennes far omkom.

I ett pressmeddelande berättas att hon fick förtroende för filmteamet och att det fick henne att medverka. Något djupare minne av sin berömde far har hon förstås inte.

– Jag har inte direkt några egna minnen utan snarare sådant som andra har berättat för mig. Men jag har ett suddigt minne av hur han torkar sig med en handduk, säger hon.

Henrik Jansson-Schweizer säger att Nina Kennedy betytt mycket för hur filmen blev.

– När vi tillsammans med Nina filmade på Monza i Italien, banan där hennes pappa kraschade, så insåg jag att vi inte bara gjorde en film om Ronnie Peterson – vi gjorde även en film för Nina, en berättelse om hennes pappa och vem han var, säger han och fortsätter:

– Med det fick berättelsen också ett mer emotionellt perspektiv. Totalt handlar filmen mer om människorna i den tidens Formel 1-cirkus än vad den handlar om motorer och varvtider, säger han.

Förarna behandlades som rockstjärnor

Genom människorna i filmen beskrivs också en epok inom ­racingsporten där farten oftast var viktigare än säkerheten. Förarna körde helt enkelt med livet som insats i de klena bilarna och utanför banan handlade mycket om pengar och glamour.

– De bästa förarna, dit Ronnie Peterson hörde, hade hög status. De var superidoler och behandlades stundtals som rockstjärnor, säger han.

I filmen medverkar världsstjärnor som Niki Lauda, Jackie Stewart, Mario Andretti och Emerson Fittipaldi, den senare stallkamrat med Peterson under tiden med Team Lotus. De berättar om racinglivet och om sin vänskap med Ronnie Peterson.

– 70-årige Emerson Fittipaldi var angelägen om att få vara med, men hade under den här perioden bara en dag ledigt. Då satte han sig på planet, flög 13 timmar för att prata med oss och flög sedan hem igen…

"Ronnie var min tids Zlatan"

Under 1970-talet var formel 1 stort – inte minst i Sverige. Åtskilliga pojkrum hade en plansch med Ronnie Peterson på väggen.

– För att dagens unga ska förstå Ronnie Petersons storhet drar jag mig inte för att jämföra med Zlatan Ibrahimovic. Ronnie var min tids Zlatan, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Dödskraschen – en sorgens dag

En analog tid då det fanns två tv-kanaler i det svenska folkhemmet. Därför var det också hur stort som helst när Ronnie Peterson körde i direktsändning. Just den här svarta septembersöndagen hade upp mot tre miljoner svenskar bänkat sig för att följa det viktiga loppet i Italien.

– För många svenskar är nog Ronnies död fortfarande ett sorts trauma som inte riktigt har bearbetats. Själv får jag fortfarande rysningar när jag hör SVT:s kommentator Jan Svanlund säga: ”Det är Ronnie Petersons bil som brinner..."

Ronnie Petersons karriär:

  • Ronnie Peterson började tävla gokart som 18-åring och körde under debutåret 1962 hem SM-silver i klass D.
  • Petersons premiär i formel 1 kom 1970 och han blev snart en av de bästa och snabbaste förarna med sin aggressiva körstil.
  • Svensken körde totalt 123 Grand Prix och stod som segrare tio gånger. Lika många gånger slutade han på andra plats.
  • Han tog silver i formel 1-VM 1971 samt postumt 1978.
  • Inför säsongen 1979 hade Ronnie Peterson skrivit på som försteförare för McLaren, en roll han aldrig fick uppleva.
  • Ronnie Peterson tilldelades 2011 postumt det då 75-årsjubilerande Svenska Bilsportförbundets utmärkelse ”Största bilsportprestation genom tiderna”.

Fakta:

Namn: Bengt Ronald Ronnie Peterson.
Född: 14 februari 1944 i ­Örebro, Sverige.
Död: 11 september 1978 i ­Milano i Italien.
Familj: I april 1975 gifte sig Ronnie Peterson med Barbro Edwardsson. Paret hade träffats redan 1969. I november 1975 föddes deras dotter Nina. ­Barbro Peterson avled i december 1987, hon blev 40 år. Paret har begravts på Almby kyrkogård i hemstaden Örebro.
Legend: Ronnie Peterson är Sveriges hittills mest framgångsrika formel 1-förare. Han spåddes bli världsmästare men karriären fick ett tragiskt slut 1978 efter en dramatisk krasch den 10 september i början av ett lopp på Autodromo Nazionale Monza i Italien. Petersons bil förvandlades till eldhav. Han skadades allvarligt och avled på sjukhus i Milano dagen efter olyckan.
Film: Superswede. Så heter filmen om Ronnie Peterson som har bio-premiär i Sverige den 16 augusti.

Mest läst