En satellitbild av orkanen Florence som är på väg in över USA:s östkust.
En satellitbild av orkanen Florence som är på väg in över USA:s östkust.

Risk för uppskjutna VM-tävlingar

Orkanen Florence har nerklassats till kategori två. Vid ryttar-VM i Mill Spring i North Carolina är man dock beredd på stora regnmängder och hård vind.

ANNONS
|

Ersgård fick vid vädermötet reda på att den senaste prognosen säger att orkanen kommer att dra in vid den amerikanska östkusten på lördag kväll eller söndag morgon. Vid VM-anläggningen Tryon väntas det komma uppemot en halvmeter regn under söndag, måndag och tisdag.

- Och vindarna väntas bli ganska starka, 40 mph (motsvarande 16 m/s), men det är svårt att säga exakt, säger Ersgård.

ANNONS

- Arrangören har säkrat stallarna för vindar på 90 mph och så mycket kommer det inte att blåsa här.

Noga med säkerheten

TT: Vad blir den största utmaningen för VM-arrangören?

- Det tror jag är om det kommer mycket regn, då tar det tid att preparera banorna. Och kommer det också hård vind, då regnar det på tvären och då kan man inte köra. De är väldigt noga med hästarnas säkerhet, de utsätter dem inte för vad som helst, säger hon.

- Det kan bli ändringar i tidsprogrammet men än så länge tror de att de ska hinna med.

Ingen kastas ut

Tanken är att de svenska hästar som tävlat klart om ett par dagar ska åka hem på söndag. Men om det är möjligt vet man ännu inte.

ANNONS

- Vi får vara beredda på ganska snabba besked. Tanken var att våra hästar skulle gå omlott, att några åker hem när andra kommer hit. Men det blir inga problem med stallplatser, ingen kommer att kastas ut. Det finns 300 stallplatser här, säger Ersgård.

Med tanke på att mycket är osäkert när det gäller tidsplanen för orkanen och dess efterverkningar har det svenska laget inte pratat så mycket om vädret.

- Än så länge är ingen bekymrad i alla fall.

TT

ANNONS