Ridtränare fråntas licensen

Trots att en ridtränare polisanmälts för sexuella övergrepp tre gånger och förbundet känt till det har tränaren fått fortsätta leda barn och ungdomar. Först nu blir tränaren av med sin licens.

ANNONS
|

En ridtränare i Skåne har fått sin licens indragen av Ridsportförbundet efter larm och sexuellt utnyttjande av elever. Tränaren har varit aktiv som tränare i flera olika ridklubbar och ska fram till i år även haft en hög post i Svenska Ridsportförbundet. Ridläraren ska ha utsatt unga tjejer för övergrepp under 20 års tid och tre polisanmälningar har gjorts mot honom. Ridsportförbundet har under flera år känt till ryktena om övergreppen och diskuterat frågan, men tränaren har fått fortsätta leda barn och ungdomar eftersom förundersökningarna mot honom har lagt ner.

Det är SVT:s Dold som i tagit upp fallet med ridtränaren och de har varit i kontakt med 10 tjejer som alla säger att de utnyttjats sexuellt av tränaren. Trots att tränaren polisanmälts tre gånger och Ridsportförbundet känt till frågan har de inte agerat förrän nu.

ANNONS

–Frågan har diskuterats ett antal gånger under ett antal år men utifrån att det varit lösa rykten och förundersökningarna har lagts ner har han kunnat ha kvar sina uppdrag, säger Helena Carlsson, vice ordförande i Ridsportförbundet, till SVT.

SVT Dolds reporter säger att de under arbetet med programmet fått höra många berättelser från ridsporten om manliga tränare som utnyttjar unga tjejer och att det i ridsporten verkar finnas en kultur där män skyddar män, något som Helena Carlsson slår ifrån sig.

–Det finns avarter och detta är ett enskilt fall och inte en del av en kultur.

ANNONS