Ridsportens silly season – snart stänger fönstret

Den 15 januari stänger "transferfönstret" för att utlandsägda hopphästar ska kunna tävla för Sverige i OS. Förbundskaptenen Sylve Söderstrand tycker att läget ser bra ut – men hoppas på att ytterligare en internationell topphäst ska bli svensk inom kort.

ANNONS
|

Kring den övergången får han dock inte avslöja något.

– Om allt går enligt plan ska det vara klart i god tid innan tidsfristen löper ut, säger han till GP.

Just nu råder motsvarigheten till fotbollens silly season inom den internationella ridsporten.

Hopphästarna som ska tävla i OS i Rio måste ha en registrerad ägare eller delägare i det land som hästen ska representera. Därför förhandlas och handlas det intensivt för att uppgörelserna ska vara klara till deadline vid midnatt fredagen den 15 januari.

– Regeln, som jag tycker borde gälla även vid VM, är bra eftersom den skyddar sportsliga intressen. Jag har varit med vid flera tillfällen då topphästar köpts upp kort före ett mästerskap, något som bland annat drabbade Rolf-Göran Bengtsson i början av hans karriär. Sådana affärer kan slå hårt. Dels mot den enskilde ryttaren som lagt ner mycket jobb, dels mot laget som riskerar ett sämre resultat, säger han.

ANNONS

I slutet av förra året fick förbundskaptenen ett bakslag då svenskägde Casello såldes för åtskilliga miljoner. Med Douglas Lindelöw på ryggen var ekipaget i det närmaste givet i det svenska OS-laget. Nu kan den 13-årige fuxen i stället komma att tävla för Tyskland.

– Även inom risporten är det pengarna styr. För hästarna på toppnivå handlar det om enorma summor. Ett annat problem är att våra bästa unghästar säljs ut. Kan vi inte bromsa den utvecklingen riskerar det slå hårt mot hoppsporten på sikt, betonar han.

När det gäller övergångarna fick förbundskaptenen nyligen ett positivt besked.

Henrik von Eckermanns Cantinero är klar för Sverige i OS. Hästen som, ägs av Qatar Armed Forces, skull säljas men det hela löstes genom att von Eckermann gick in som delägare. Därmed har hästen svenskt pass.

Klartecken har även getts för Rolf-Göran Bengtssons Unita Ask, Malin Baryard Johnssons Corporal och Angelie von Essens Tinkabell liksom för Charlotte Mordasinis och hennes Romane du Theil, det senare ekipaget var reserv vid sommarens EM i Aachen, Tyskland.

Tillkommer i OS-diskussionen gör förstås också ett antal hästar som redan är svenskägda och där ryttare som bland andra Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Alexander Zetterman vill vara med och konkurrera.

ANNONS

I de två övriga OS-disciplinerna, dressyr och fälttävlan, är ägarförhållandena klara och hästar som kan vara aktuella har redan svenska ägare.

ANNONS