RGB bänkad – stjärnskottet rider finalen

Inför lördagens heta final i Barcelona blir det ommöbleringar i det svenska hopplandslaget. Ut går veteranen Rolf-Göran Bengtsson, in kommer stjärnskottet Evelina Tovek.

ANNONS
|

– Jag har haft den planen i bakhuvudet och tycker att den stärktes efter torsdagens kval, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona säger till GP.

Ett kval där Sverige nätt och jämnt tog sig vidare till finalen efter en rysare som avgjordes med sekunddrama.

– Det var på håret – men det räckte. Vi är med, det var det som var målet. När lördagens final inleds står alla åtta lagen på noll igen, säger Henrik Ankarcrona.

I finalen rider alltstå stjärnskottet Evelina Tovek i stället för meriterade Rolf-Göran Bengtsson.

Den 24-åriga halländskan (från Ätran) skrällde rejält i Rom förra helgen genom att vinna deltävlingen i Global champions tour före EM-tvåan Harrie Smolders, Nederländerna.

ANNONS

Vid torsdagens kval hade RGB inte sin allra bästa dag med den i sammanhanget orutinerade hästen Spring Dark. Rundan började bra men slutade med att ekipaget till slut fick tolv fel.

– Rutinen hos ryttaren saknas inte precis – däremot är det lite si och så med erfarenheten hos hästen, vilket blir påtagligt i ett så här stort sammanhang, säger Henrik Ankarcrona.

"Det är inte optimalt"

Sverige går ut som nummer två i finalen som avgörs sent på lördagskvällen i klassiska arenan Real Club de Polo de Barcelona.

– Det är inte optimalt att gå ut så tidigt eftersom man bara har ett ekipage att gå på. Men samtidigt är det som det är – det är bara att gilla läget, säger förbundskaptenen.

Henrik von Eckermann, som för övrigt tränar Eveleina Tovek på sin anläggning i Tyskland, inleder i det svenska laget – precis som han gjorde i torsdags då han lugnt och stabilt svarade för Sveriges enda nolla.

Douglas Lindelöw går ut som nummer två, följt av Evelina Tovek. Peder Fredricson, Guldmedaljören från EM, avslutar på Christian K.

– Det ser bra ut, hästar och ryttare är i bra form, säger Ankarcrona inför slaget om medaljerna i den penningtunga tävlingen med totalt 15 miljoner i prispotten.

ANNONS

ANNONS