Reed ledde USA till Ryder Cup-seger

Efter tre raka förluster är USA tillbaka på Ryder Cup-tronen. Det blev till slut en klar seger med 17–11.

ANNONS
|

Det fanns en liten stund tidigt på eftermiddagen när Europa såg ut att kanske kunna skaka USA. Men sakta men säkert började amerikanerna rulla i fler och fler birdies i singelmatcherna, och till slut var det ingen tvekan om saken.

När Ryan Moore vann sin match mot Lee Westwood på 18:e green var allting klart och segerjublet bröt ut.

Högklassigt spel

USA inrättade en "task force" efter förra Ryder Cup-förlusten, för att skapa kontinuitet och hitta de rätta nycklarna för att bryta den europeiska dominansen. Ett projekt som man måste säga var lyckat. Det som har kallats "det bästa Ryder Cup-laget någonsin" visade högsta klass när man vann bucklan för endast andra gången under 2000-talet.

ANNONS

- När vi hamnade i vår rätta miljö tog laget fram vår mest fantastiska golf. Det är därför vi tar hem Ryder Cup, säger Phil Mickelson.

46-åringen, som för två år sedan var frän i sin kritik mot kaptenen Tom Watson, spelade nu Ryder Cup för elfte gången och tog sin tredje seger.

- Jag är så stolt över att vara en del av det här laget. Att känna de här spelarna, att uppleva de här känslorna och få fira i kväll.

På Hazeltine har den amerikanska beslutsamheten varit enorm. USA visade musklerna direkt på fredagsförmiddagen, då man ryckte åt sig en 4–0-ledning som man sedan aldrig släppte taget om.

Reed en nyckel

Patrick Reed har varit lite av symbolen för det amerikanska vinnarlaget. Den 26-årige världsåttan från Texas gjorde en lysande Ryder Cup-debut för två år sedan och lyckades på nytt plocka fram sin bästa golf när det verkligen gällde.

ANNONS

Han är en given publikfavorit med sin närmast övertaggade inställning och sin stora vilja att vinna för USA, kombinerat med spel av absolut toppklass. I singelspelet var det Reed som visade vägen i den första matchen mot Rory McIlroy, en stundtals episk batalj mellan de lagets två stora hjärtan. Reed och McIlroy gick båda fem under par på de åtta första hålen, bland annat efter en eagle från Reed och en magisk långputt från McIlroy. Nordirländaren tappade sedan spelet lite och Reed kunde avgöra med en birdie på sista hålet.

- När jag har på mig rött, vitt och blått och spelar match för vårt land faller allt på plats. Jag älskar att spela en-mot-en, säger Reed.

- Att komma ut och spela som vi gjorde, speciellt under första nio, var någonting riktigt kul att vara med om.

ANNONS

Med totalt 3,5 poäng på fem matcher var han USA:s bäste spelare i Ryder Cup. Enda förlusten kom mot Henrik Stenson och Justin Rose i fredagens bästboll.

Fakta: Senaste Ryder Cup-segrarna

2016: USA (på Hazeltine i Minnesota, USA).

2014: Europa (Gleneagles, Skottland).

2012: Europa (Medinah, Illinois, USA).

2010: Europa (Celtic Manor, Wales).

2008: USA (Valhalla, Kentucky, USA).

2006: Europa (K Club, Irland).

2004: Europa (Oakland Hills, Michigan, USA).

2002: Europa (The Belfry, England).

Fakta: USA:s vinnarlag

Kapten: Davis Love III.

Spelare: Patrick Reed, Jordan Spieth, JB Holmes, Rickie Fowler, Jimmy Walker, Phil Mickelson, Ryan Moore, Brandt Snedeker, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Matt Kuchar, Zach Johnson.

.

ANNONS