Real Madrid fick jubla i sina gröna tröjor hemma mot Espanyol.
Real Madrid fick jubla i sina gröna tröjor hemma mot Espanyol. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Real vann efter "tröjdrag" – Messi historisk

För första gången på 52 år spelade Real Madrid i annat än vitt hemma på Santiago Bernabéu. I ligamötet med Espanyol valde den spanska fotbollsjätten att bära sitt gröna tredjeställ – som en manifestation för klimatet. Samma dag blev Lionel Messi historisk hemma mot Mallorca.

ANNONS

Just nu pågår FN:s klimatmöte i Madrid. Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är en av alla som är på plats i den spanska huvudstaden för att närvara på mötet, och även Real Madrid vill visa sitt stöd. Förutom att spela i gröna tröjor har klubben hängt upp en stor "eko-banderoll" på fasaden på Bernabéu, med teman kopplade till mötet och kampen mot klimatförändringar.

Matchen mot Espanyol vann Real med 2–0.

Enligt spanska Marca är det första gången sedan 1967, då Real mötte Ajax, som "Marängerna" spelar en match på Bernabéu i annat än vitt.

Segern förde upp Real Madrid i tillfällig serieledning, men bara tillfällig.

ANNONS

Samma dag spelade största rivalen Barcelona hemma mot Mallorca och tog tillbaka sin plats högst upp i tabellen efter seger med 5–2. Suveränen Lionel Messi gjorde tre mål och gick därmed förbi Cristiano Ronaldo i flest gjorda hattrick i La Liga. Argentinaren står nu på 35 hattrick, mot Ronaldos 34.

Ronaldo, tidigare i Real Madrid, flyttade till italienska Juventus 2018.

Rekordet är bara ännu en milstolpe i Messis karriär. Så sent som i måndags blev argentinaren utsedd till världens bästa fotbollsspelare på herrsidan för sjätte gången. Ingen har vunnit priset fler gånger, och även där är Ronaldo tvåa med fem utmärkelser.

Barcelona toppar tabellen på 34 poäng, lika många som Real Madrid men med bättre målskillnad.

ANNONS