Norges Sjur Røthe spurtade hem guldmedaljen på 30 kilometer skiathlon.
Norges Sjur Røthe spurtade hem guldmedaljen på 30 kilometer skiathlon.

Røthe tog VM-guld – nöjd Burman bäste svensk

En spurt avgjorde herrarnas skiathlonlopp i VM i Seefeld. Norrmannen Sjur Røthe var snabbast av alla. Jens Burman blev bäste svensk på en tionde plats.

ANNONS
|

En grupp om sju åkare bröt sig loss på den klassiska delen och fick en stor lucka inför skidbytet i 30-kilometersloppet.

Då stod medaljstriden mellan två norrmän, en britt, en ryss, en fransman, en finländare och en kazak.

Men den sistnämnde, Aleksej Poltoranin, fick släppa tidigt på skejtdelen. Även britten Andrew Musgrave föll ifrån.

"Det var guld värt"

Kampen stod då mellan fem åkare. Och en spurtuppgörelse avgjorde.

Sjur Røthe, Aleksandr Bolsjunov och Martin Johnsrud Sundby stack iväg i de sista backarna och kom in tillsammans på upploppet.

Starkast av de tre där var norrmannen Røthe som knep guldet. ryssen Bolsjunov tog silvret och Johnsrud Sundby, som återigen snuvades på ett individuellt VM-guld, knep ett norskt brons.

ANNONS

- Jag hade bra skidor och mycket energi i dag. Jag hade en bra plan inför de sista två kilometerna. Det var guld värt för mig när Sundby satte fart i den sista backen, säger Røthe till norska NRK.

För svensk del? Varken Calle Halfvarsson eller Viktor Thorn startade i dagens lopp. Då var det Jens Burman, Oskar Svensson, Daniel Rickardsson och Björn Sandström som försvarade de svenska färgerna.

"Hoppas det håller i sig"

Burman blev bäste svensk på tionde plats, en minut och tolv sekunder från tättrion. 24-åringen var nöjd efteråt

- Det klart bästa på hela året. Jag kände mig pigg när jag åkte. Det är här jag vill vara – och ännu bättre. Jag får ändå vara nöjd nu för tillfället att bästa loppet kom på VM, säger Jens Burman som ser fram emot fredagens stafett.

- Det är klart vi ska ha förhoppningar.

ANNONS

Mycket av förhandssnacket handlade om den regerande världsmästaren i skiathlon, Sergej Ustiugov, och Johannes Høsflot Klæbo som hamnade i ett bråk efter torsdagens sprint.

Men det blev ingen ny het rysk-norsk batalj. Ingen av dem hade med medaljstriden att göra över huvud taget. De slutade på nionde (Ustiugov) respektive 30:e plats (Klæbo) efter att tempot höjts under den första, klassiska, halvan av loppet.

Seefeld, TT:s utsända

ANNONS