Göteborgsklubb sätts i företagsrekonstruktion

Qviding FIF har länge dragits med ekonomiska problem. Nu har Tingsrätten i Göteborg beslutat att Qviding får göra en företagsrekonstruktion.

ANNONS
|

Fotbollsklubben Qviding FIF har dragits med ekonomiska problem och skulder under en längre tid. För att hålla föreningen vid liv ansökte Qviding den 21 juli om en företagsrekonstruktion.

LÄS ÄVEN: Qvidings ordförande: "Vi måste sanera de skulder som finns"

Under gårdagen beslutade Tingsrätten i Göteborg att bevilja förfrågan om rekonstruktion. Tingsrätten har utsett Stefan Skeppstedt till att vara rekonstruktör.

I beslutet skrivs att det finns skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås.

"Det är den chansen vi har"

Qvidings ordförande, Rikard Attling, ser det här som föreningens enda chans att räddas ur knipan.

– Det är den chansen vi har för att rädda föreningen för att vara helt ärlig. Vi måste sanera de skulderna som finns. Det här har gått långt tillbaka i tiden. Men vi vill fortsätta med föreningen. Vi vill starta om på nytt, säger Attling till GP.

ANNONS

LÄS ÄVEN: "Qviding kan tvångsnedflyttas på grund av krisen"

Amorteringar, räntor och alltför höga driftkostnader i kombination med minskade intäkter och bidrag är anledningen till den ekonomiska krisen som lett till rekonstruktion. Trots att föreningen har dragit ner rejält på kostnaderna de senaste två åren så har det inte räckt. Skuldbördan blev för tuff för Qviding att bära.

Klubben är en av Göteborgs största föreningar med över 1000 medlemmar och runt 800 fotbollsspelare.

Daniel Bernmar (V) är kommunalråd med ansvar för idrott och föreningsliv. Han välkomnar beskedet om rekonstruktion.

– Det är fantastiskt skönt att höra det. Nu har de en chans att få ordning på den tråkiga situation som varit. Visst måste vi också värna göteborgarnas pengar men vi vill fortsätta ha en relation till Qviding, det är ju deras barn och ungdomar vi vill stödja, säger han.

Kommunen har gått i borgen för ett banklån till Qviding på fem miljoner kronor. Skulle du gå med på att göra det igen?

– Det är idrotts- och föreningsförvaltningen som kan reglerna för hur sådant här går till. Som jag ser det vore nog fler eftergifter för Qviding knappast aktuellt, men det är IOFF som hanterar det.

Så det finns en gräns för hur mycket av göteborgarnas pengar som kan användas för att rädda Qviding?

ANNONS

– Absolut. Även om de är en av Göteborgs viktigaste föreningar kan de inte få vilka eftergifter som helst, säger Daniel Bernmar.

ANNONS