Nairo Quintana hoppas få köra i mål i den rosa ledartröjan i Giro d'Italia. Arkivbild.
Nairo Quintana hoppas få köra i mål i den rosa ledartröjan i Giro d'Italia. Arkivbild.

Quintana startar jakten på dubbeln

Ingen har klarat av att vinna Giro d'Italia och Tour de France samma år på nästan två årtionden. Men nu gör Nairo Quintana ett försök.

ANNONS
|

Nairo Quintana får cykelvärldens blickar på sig när Giro d'Italia inleds på Sardinien på fredagen. Colombianen satsar på att bli den förste att vinna cykelsportens två stora etapplopp samma år sedan Marco Pantani klarade bedriften 1998.

Bergsspecialisten Quintana har en totalseger i Girot (2014) och två andraplatser i Tour de France sedan tidigare, men i år är det första gången på tre säsonger som 27-åringen ställer upp i båda loppen. Nu finns möjligheten att ta dubbeln.

- Tanken är att satsa på att vinna Girot. När det gäller båda titlarna vet jag inte om jag kommer att lyckas, men vi ska försöka, säger Quintana till Reuters.

ANNONS

Quintana är full av tillförsikt efter en bra försäsong, som bland annat inneburit seger i etapploppet Tirreno-Adriatico i mars.

- Vi ligger bra till, säger han.

Kampen om den rosa ledartröjan väntas förutom Quintana stå mellan en handfull namn, däribland regerande mästaren Vincenzo Nibali från Italien, fransmannen Thibaut Pinot (som kör för FDJ-stallet med svensken Tobias Ludvigsson), nederländarna Bauke Mollema och Tom Dumoulin samt britten Geraint Thomas.

Giro d'Italia körs i år för hundrade gången och inleds med en 206 kilometer lång etapp mellan Alghero och Olbia. Målgången sker i Milano den 28 maj.

TT

Fakta: Nairo Quintana

Ålder: 27.

Land: Colombia.

Stall: Movistar.

Meriter: Totalseger i Giro d'Italia (2014), Spanien runt (2016).

ANNONS