Protesten efter kvalfiaskot: "Viktigt att påpeka"

Michaela Meijer rev ut sig direkt på ingångshöjden 4,35 i stavkvalet på VM. Nu berättar tränaren Gustaf Hultgren att han lämnade in en protest för att mattan låg för nära hoppgropen – och störde hopparna. – Vi såg att staven gick i och det var uppenbart att det gjorde en stor skillnad, säger han.

ANNONS
|

Michaela Meijer gick in i VM med ett färskt svenskt rekord i bagaget och gott självförtroende. Nu skulle hon visa att hon var värdig rekordet hon norpat från Angelica Bengtsson. I fredagens stavkval gick dock allt fel. Redan på 4,35 noterades öisaren för tre kryss och fick lämna Olympiastadion. Hon gjorde det med tårar i ögonen.

–Jag låg för nära i varje hopp och får inte plats att göra ett uthopp så det funkar inte, sa hon efter tävlingen.

Avståndet för litet

Gustaf Hultgren berättar om en detalj som fickstora konsekvenser för Michaela Meijers VM. Mattan som hoparna landar i ska enligt regelboken ligga minst 15 centimeter från den grop som hopparna sätter ner staven i. Men bilder från TV4 visar att avståndet var mindre än så under kvalet – och Gustaf Hultgren bestämde sig för att lämna in en protest, vilket Expressen var först att skriva om.

ANNONS

– Den låg lite för nära. Stavarna böjdes i mattan och bromsade farten för de som hoppade med högre grepp och större böj. Men det är saker som händer överallt, säger han.

Men det här är ett VM?

– Vi har tagit det här så långt vi kunde. Man hade hellre sett att det hänt på tävling i början på säsongen som inte var så viktigt. Men nu är det gjort. Vi har släppt det.

När upptäckte ni felet?

–Jag upptäckte det inte förrän jag såg filmerna. Under tävlingen såg jag att allt såg bra ut men att det inte fungerade. Jag förstod att det kunde vara något utanför vår kontroll. Jag har själv hoppat 1000 tävlingar så hade jag hoppat hade jag känt att det varnågot som inte var helt hundra men Michaela har inte hoppat så många tävlingar så hon trodde att det bara var hon som gjorde något fel. Detta var förklaringen. Vi såg att staven gick i och det var uppenbart att det gjorde en stor skillnad. Det finns inget som säger att det var just det här som gjorde att hon rev men jag är helt säker på att det var en viktigt orsak.

Lämnade in protest

En protest lämnades in efter tävlingen och enligt Gustaf Hultgren höll det Internationella Friidrottsförbundet med om kritiken. Mattan hade legat fel. Diskussioner ska enligt tränaren ha förts om att låta de som tävlade på matta "A", som alltså låg för nära gropen, genomföra ett nytt kval på måndagskvällen. Av logistiska skäl genomfördes inte det.

ANNONS

– De såg problemet och accepterade protesten, men det skulle bli för mycket arbete. Det kunde vi gissa redan från början. Men det är viktigt att påpeka så att det inte händer fler gånger. Det är en viktig sak att ta upp så att det inte drabbar andra, säger han.

Michaela Meijers tårar har torkat och nu vänds blicken mot kommande SM – ilskan över missen har lagt sig.

– Först var det jobbigt, sen blev man sur och nu har vi släppt det och kan se framåt. Jag som tränare är väldigt glad att den aktiva känner att hon vill framåt nu istället, säger Gustaf Hultgren.

ANNONS