Ringostarr Treb, med kusken Wilhelm Paal, vann Elitloppet på Solvalla.
Ringostarr Treb, med kusken Wilhelm Paal, vann Elitloppet på Solvalla.

Propulsion hann inte ikapp Ringostarr Treb

Propulsion får vänta ännu ett år på en seger i Elitloppet. I årets final spurtade han åter fint men det räckte inte mot vinnaren Ringostarr Treb, körd av Wilhelm Paal.

ANNONS
|

2016 var Propulsion fyra i Elitloppets final.

Året efter avslutade han starkt men nådde inte fram till vinnaren Timoko, körd av Björn Goop.

I år fick Propulsion och med Örjan Kihlström i sulkyn för långt fram till Ringostarr Treb som kördes perfekt av Wilhelm Paal. Propulsion tog in många meter över upploppet men kom aldrig riktigt nära utan var en halv längd efter på 1.09,2.

Ringostarr Treb vann på 1.09,0 efter ett bra lopp.

- Det känns surt att inte få vinna, Propulsion har varit tvåa-trea i flera stora lopp nu och han har gjort sig förtjänt av en stor seger. Men vi fick för långt fram, samtidigt som vinnaren fick gå på innerspår under nästan ett varv, sade Örjan Kihlström till TT.

ANNONS

Pastore Bob var snabbast från början och tog hand om ledningen. Öppningen var snabba 1.07,7 första 500 metrarna. Johan Untersteiners plan var att släppa ledningen till Ringostarr Treb, men hans häst låg på alldeles för hårt och bara drog i väg.

- Det blev ju perfekt för oss som kunde följa med i rygg på ledaren i nästan ett varv. Sedan gick jag ut i andraspår utan att köra för fullt. 300 meter kvar gav jag full gas och vi fick ett viktigt försprång som räckte hela vägen. Min största seger någonsin i en lång karriär och jag är mycket glad. Hästen är inte stor men han har ett fantastiskt hjärta och han är otroligt snabb i benen, sade Wilhelm Paal.

Bad om ursäkt

Vinnarekipaget är synnerligen internationellt. Ringostarr Treb är född och ägd i Italien. Han tränas av amerikanen Jerry Riordan som har sitt proffsstall i Halmstad. Segerkusken Wilhelm Paal kommer från Tyskland.

- Först vill jag be alla om ursäkt för att jag inte har lärt mig svenska efter fem år i landet. Men alla pratar engelska här. Jag är otroligt stolt och glad över min häst. Han kom till mitt stall i fjol, en liten men väldigt vacker häst. Han är otroligt professionell i allt han gör, sade tränaren Jerry Riordan.

ANNONS

Propulsion har en fantastisk karriär men han har ännu inte vunnit den stora segern. Han har varit trea och fyra i Prix d'Amérique. Och nu tvåa igen i Elitloppet.

Tränaren Daniel Redén var inte nöjd med placeringen.

- Han borde ha fått vinna i dag, sade Redén.

Propulsion är sju år och har tävlat i tuff konkurrens i sex säsonger. Det kan ha varit hans sista chans att vinna i Elitloppet.

Nöjd trea

Svenske Nadal Broline gjorde en stark final som trea.

- Jag är jättenöjd med placeringen. Vi hamnade lite långt bak för att kunna vara med i segerstriden men samtidigt hade vi en fin rygg på Propulsion och det var ju bra, sade kusken Ulf Ohlsson.

Franske favoriten Bold Eagle galopperade bort alla chanser efter 150 meter i försöket.

Publiksiffran sjönk rejält från ifjol, från 30103 till 24120 åskådare.

ANNONS
TT

Fakta: De senaste fem vinnarna

2018: Ringostarr Treb, Italien.

2017: Timoko, Frankrike.

2016: Nuncio, Sverige.

2015: Magic Tonight, Sverige.

2014: Timoko, Frankrike.

ANNONS