Proffslaget där ingen är avlönad

ANNONS
|

Sexdrega i Svenljunga kommun är knappast navet i världens cykelsport. Den lilla orten med knappt tusen invånare är väl inte medelpunkt för någonting och det lite udda namnet tros vara urgammalt (Sexdraeghum på 1 300-talet) och syfta på ett ställe vid Ätran där det fanns sex platser för fiskfångst. Denna är en av flera teorier.

För att få ihop ett fotbollslag, FC Lockryd, används spelare från grannorterna Aplared och Hillared. Det räckte till serieseger i division sex förra året.

24-åriga Jessica Kihlbom är Sexdregas celebritet. Hon är landslagstjej på cykel, den enda från Cramo Go:Greens hemort.

- Jag kan bo hemma och jobba med mitt eget företag emellanåt, men visst kan det vara slitsamt att få ihop vardagen, säger hon.

ANNONS

Att det inte finns pengar innebär inte att satsningen blir mindre från var och en av tjejerna. Utan tuff och tidskrävande träning blir det inga resultat.

Cramo Go:Green hyr ett hus i Belgien och där har de aktiva bott stor del av våren och sommaren. Där finns inhyrda belgiska massörer och mekaniker, där delar åkarna rum två och två mellan alla träningspass och tävlingar.

- Vi trivs, berättar Jessica. Själv bor jag ihop med "Madde" Olsson. Vi lever intensivt där, tar hänsyn till varandra. Ingen lyx direkt, så när vi senast skulle hem till Sverige inför Vårgårdas världscup blev det tolv timmar i bil från Belgien.

För Jessicas del började intresset i tolvårsåldern. Pappa hade varit elitcyklist och det fanns en hjälpsam cykelhandlare i Sexdrega. Sedan dess har handlar´n, nu 44-årige Martin Alriksson pumpat in alldeles för mycket pengar för att våga tänka på det i det cykellag som utvecklats till dagens.

Han kommer aldrig att gå med vinst.

2010 fick laget så kallad UCI-licens av internationella cykelförbundet. Men gör UCI egentligen så mycket mera än delar ut licenser?

- Förbundet skulle kunna göra oss jättestora, framför allt genom att försäkra oss tv-tider. Inte förrän då kommer sponsorerna på allvar, tror Alriksson, som är lagets general manager eller lagchef. Tv borde vara ett krav på alla världscuper, ungefär som det blev för damtennisen för några år sedan.

ANNONS

Kanske är något på väg att hända, utan förbundets påverkan. Nästa års Tour of Britain kommer att ha samma prissumma för tjejer som för killar och det är ett genombrott.

Av de 34 proffslag som finns har bara 13 råd att komma till Vårgårda. Där har världscupen arrangerats sedan 2006, till stor del beroende på att Susanne Ljungskog vann bland annat två VM-guld i rad.

- Klart att hon varit ett föredöme och en inspiration, säger Jessica Kihlbom.

Vårgårda Cykelklubb vill arrangera ytterligare två år, men sedan? Det är fantastiskt att det gått så länge på en förhållandevis liten ort, men det krävs att cykelsportens internationella makthavare gör något för att det ska finnas en framtid. UCI-presidenten Pat McQuaid är för övrigt på plats i Vårgårda.

Det finns naturligtvis funderingar på vad som komma skall även i det svenska proffslaget. Den här säsongen har Martin Vestby rekryterats som sportdirektör, det vill säga tävlings- och träningscoach, vilket har inneburit en utveckling.

- Han är absolut en tillgång med sin erfarenhet, vi har fått många tips och idéer, säger Jessica Kihlbom.

Ännu bättre vore förstås om Vestby tog med sin fru, "Silver-Emma" Johansson till laget, men det är en ekonomisk fråga som inte är lätt att lösa.

ANNONS

- Just nu är loppet i Vårgårda det viktigaste för oss, säger Jessica, och själv hoppas jag kunna visa att jag är värd få köra VM igen.

Mirella Ehrin, 27 år på måndag, från Stockholm.

Hanna Helamb, 19 år, från Mölndal.

Jessica Kihlbom, 24 år, från Sexdrega.

Alexandra Nessmar, 19 år, från Södra Sandby.

Hanna Nilsson, 21 år, från Falun.

Johanna Nilsson, 22 år, från Karlskoga.

Madelene Olsson, 30 år, från Svanesund.

Linnea Sjöblom, 23 år, från Örebro.

Isabelle Söderberg, 24 år, från Uppsala.

Martina Thomasson, 28 år, från Göteborg.

ANNONS