Caster Semenya. Arkivbild.
Caster Semenya. Arkivbild. Bild: Kamran Jebreili/AP/TT

Priset för Semenyas långa kamp: 15 miljoner

Caster Semenya är nära mållinjen i ett juridiskt maraton som kostat henne en förmögenhet.
Om hon vinner den sista ronden i Europadomstolen gör hon det för andra.
Vid 33 är hennes internationella toppkarriär över. Nu är hennes förhoppning att "idrottares värdighet och mänskliga rättigheter respekteras".

ANNONS

Följetongen Semenya, hennes höga naturliga, dopningsklassade testosteronnivåer och alla turer kring hur dessa ska hanteras inom idrotten har pågått i 15 år.

Semenya, olympisk mästare på 800 meter 2012 och 2016 och världsmästare 2009, 2011 och 2017 på distansen, har gjort sitt på högsta internationella nivå.

Den kamp hon nu för hela vägen in i kaklet handlar om rätten att inte behöva medicinera sig mot testosteronnivåer som av regelverket anses vara för höga – regler som tillkom på grund av henne.

Semenya fokuserar på att vara en förespråkare för unga idrottare som står inför liknande utmaningar.

"Skyddar dessa unga"

– Vi vet alla vad det här fallet handlar om, det handlar om skillnaderna i kvinnors kroppar. Och huvudmålet är att se till att vi skyddar dessa unga barn så att de kan tävla, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Europadomstolen, formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, slog i juli förra året fast att hon var utsatt för diskriminering från Idrottens skiljedomstol, Cas, som 2019 dömde till World Athletics (Internationella friidrottsförbundet) fördel.

Beslutet hos Cas validerades av den schweiziska federala domstolen i Lausanne 2020.

Cas lutade sig mot att "rättvis konkurrens" är en av idrottens grundbultar och menade att en testosteronnivå jämförbar med den hos män gav kvinnliga idrottare "en oöverstiglig fördel". Därav behovet av medicinering.

Semenya förlorade sin överklagan hos den schweiziska domstolen och gick vidare till Europadomstolen.

Men Europadomstolens utslag att hon diskriminerats var mest symboliskt eftersom det inte ifrågasatte World Athletics regler eller banade väg för Semenya att tävla igen utan att ta medicin.

På plats i Strasbourg

Schweiziska myndigheter, med stöd av World Athletics, överklagade utslaget till Europadomstolen.

Semenya kommer att vara i Strasbourg för att presentera sitt fall. Under onsdagen inleds utfrågningen. Ett beslut från Europadomstolen väntas inte förrän om flera månader men det kommer att vara bindande.

Semenyas långa kamp för sin sak har kostat henne runt 15 miljoner kronor och hon har bett om donationer.

– Vi saknar pengar. Vi har många experter som kommer in som vi behöver betala, sade hon tidigare vid en presskonferens i Johannesburg.

ANNONS
ANNONS